Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Windows Masaüstü Uygulamalarını Microsoft Store'dan İndirmeniz İçin 3 Neden

Windows üzerinde uygulama yüklemek kimi zaman başınızı ağrıtabilir. Mac App Store kurulumları ve Linux paket yöneticileri gibi seçenekleri barındıran diğer işletim sistemlerine kıyasla Windows, en fazla Ninite gibi toplu kurulum yapmanızı sağlayan uygulamalara sahip. Ancak bu önümüzdeki birkaç sene içerisinde değişebilir.

Eğer bir Windows kullanıcısı iseniz, uygulamalarınızı eskiden Windows Store olarak bilinen, bugünkü adıyla Microsoft Store üzerinden yüklemeye başlayabilirsiniz. Bazılarınızın bu fikre pek sıcak bakmadığını duyar gibiyim ancak yazımızın devamını okuduğunuzda Windows uygulamalarını Microsoft Store üzerinden yüklemenin aslında o kadar da kötü bir fikir olmadığını anlayacaksınız.


Masaüstü Uygulamaları ve UWP Uygulamaları Karşı Karşıya

Masaüstü uygulamaları özellikle Windows PC’ler üzerinde çalışacak şekilde yazılan ve paketlenen uygulamalardır. Bu uygulamalar, uygulama geliştiricilerine daha fazla kontrol ve esneklik sağladığından işletim sisteminin sadece PC sürümünde yer alan Windows API’lerini kullanırlar. Microsoft’un Windows işletim sisteminin bir özelliği olan UAC korumalarına rağmen masaüstü uygulamaları kimi zaman verimli bir şekilde çalışmayabilir ya da istenmeyen eylemleri gerçekleştirebilirler.

Masaüstü uygulamaları tek başlarına çalıştıklarından onları kurulum yapan dosyaları ile birlikte yüklemeniz gerekmektedir.

Windows’un 8.1 sürümü ile birlikte Microsoft, Evrensel Windows Uygulamaları (Universal Windows Apps, UWA) kavramını duyurdu. Bu uygulamalar ayrıca “Metro uygulamaları” ya da “Modern uygulamalar” olarak da bilinmektedir. UWA’lar üç temel sorunu gidermek üzere kullanılıyordu: Tutarlılık, taşınabilirlik ve güvenlik. UWA’lar tıpkı diğer Windows uygulamaları gibi aynı Metro / Modern estetik tasarıma sahiplerdi ve Windows’un hem masaüstü hem de taşınabilir cihazlarda kullanılan sürümlerinde kullanılabiliyorlardı. Ayrıca bu uygulamalar diğer sistem uygulamalarından izole olarak çalıştığından sisteme zarar vermelerinin de önüne geçiliyordu.

Windows’un 10 sürümü ile birlikte ise Microsoft, bu kavramı bir adım daha ileri taşıdı ve Evrensel Windows Platformu (Universal Windows Platform, UWP) kullanmaya başladı. UWP sayesinde geliştiriciler, tek bir uygulama geliştirip o uygulamanın birden fazla platformda çalışmasını sağlıyorlardı. Bunun bir diğer anlamı, Windows 10 çalıştırabilen her bir bilgisayar aynı zamanda Evrensel Windows Platformu’nu da desteklediğinden, diğer tüm UWP uygulamalarını da otomatik olarak çalıştırabiliyor.

Microsoft Store Uygulamaları



Peki UWA uygulamaları ile UWP uygulamaları arasındaki fark nedir?

Geliştiriciler açısından UWA, her bir platform (Windows PC ve Windows Mobile gibi) için ayrı bir projenin kullanılmasını gerektirir. “Paylaşımlı kod” projesi ise platforma özgü uygulamaların ortak kullandığı bir temel görevi üstlenir. UWP’de ise bir UWP uygulaması, UWP destekleyen her cihazda (örneğin Xbox One gibi) çalışır.

Son kullanıcı açısından ise bu ikisinin arasında pek bir fark yoktur. Hem UWA hem UWP uygulamaları sadece Microsoft Store üzerinden indirilebilir. Eğer Windows 10 kullanıyorsanız o zaman UWP uygulamaları sizi ilgilendirmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise Microsoft’un 2016 yılında duyurduğu Desktop Bridge. Desktop Bridge, geliştiricilerin masaüstü uygulamalarını ve masaüstü oyunlarını kolayca UWP uygulamalarına dönüştürebilmelerini sağlayan bir uygulama. Uygulama dönüştürüldüğünde eskiden sadece masaüstünde kullanılan ancak artık UWP uyumlu olan bir uygulama, tıpkı eskiden olduğu gibi çalışmaya devam edecek ancak UWP ile birlikte gelen diğer bazı özellikleri de desteklemeye başlamış olacak.

Çoğu durumda bu dönüştürme işleminin tamamlanması için yazılım geliştiricilerinin kodları üzerinde herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmıyor. Bu sebeple de her geçen gün daha çok uygulamanın UWP uygulaması olarak duyurulduğunu görüyoruz. Bu dönüştürme işlemini yapmış olan bilinen uygulamalar arasında iTunes, Spotify, WhatsApp, Krita ve Kodi yer alıyor.

Dönüştürülmüş uygulamalar UWP uygulamaları ile aşağı yukarı aynı olduklarına göre o zaman neden uygulamaları Microsoft Store üzerinden indirerek kullanmalısınız? Bunun için üç ana neden mevcut:


1. Kurulum Kolaylığı

Çoğu kullanıcı için uygulamaları tek bir yerden yüklemek önemli bir özellik değildir ancak kullanıcıların buna alıştıklarında daha önce neden her bir uygulamayı ayrı ayrı indirip kurduklarına şaşıracaklarından emin olabilirsiniz.

Eğer daha önce Mac, Linux, Android ya da iOS kullandıysanız, neden bahsettiğimi çok iyi biliyorsunuz. Bir uygulama mı indirmek istiyorsunuz? App Store, Play Store ya da tercih ettiğiniz paket yöneticisini açın. Uygulamayı arayın. Yükle düğmesine basın. Hepsi bu!

Microsoft Store: Uygulama Listesi

Bazılarınız bu işlemin uygulamanın adını Google’dan arayıp, uygulamayı indirip kurulum dosyasını çalıştırmaktan pek farklı olmadığını düşünebilir. Ancak bir uygulamayı Google’dan aratıp indirmeye kalktığınızda doğru web sitesine girmediğinizden ya da uygulamanın eski bir sürümünü indirmiyor olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.


2. Otomatik Güncellemeler

UWP uygulamalarını kullanmanın bir diğer güzelliği ise uygulamaların Microsoft Store’a bağlı olmasıdır. Bunun anlamı uygulama Microsoft Store üzerinde ne zaman güncellenirse o zaman sizin kullandığınız uygulama da otomatik olarak güncellenecektir. Güncelleme işlemini Microsoft Store sizin için otomatik olarak yerine getirir.

Microsoft Store: Uygulamaları Otomatik Güncelle

Dürüst olmak gerekirse pek çok masaüstü uygulaması, bünyesinde otomatik güncelleme özelliğini barındırmaktadır ancak bu özelliği hâlâ barındırmayan uygulamaların sayısı küçümsenmeyecek kadar çoktur. Uygulamaların en güncel sürümlerini kullanmak genellikle önerilir zira uygulama geliştiricileri bir uygulamayı güncellediklerinde uygulamalarına sadece yeni bir özellik eklemekle ya da hatalarını gidermekle kalmaz, aynı zamanda pek çok güvenlik açığını da kapatır.


3. İyileştirilmiş Güvenlik

UWP uygulamalarını kullanmanın belki de en önemli faydası, bu uygulamaların diğer sistem uygulamalarından izole bir şekilde çalışmasıdır. Bunun anlamı her bir uygulama belirli sınırlar dahilinde çalışır ve ona izin verilmediği sürece sistem kaynaklarına erişemezler. Bu sayede uygulamaların donanım sürücüleri üzerinde değişiklik yapması, diğer donanımları çalıştırması ya da sistem dosyalarını değiştirmesi mümkün olmaz.

Microsoft Store Uygulamaları: Güvenlik

UWP uygulamaları aynı zamanda Microsoft’un onayını gerektirir. Her ne kadar bu, %100 güvenli olduğunuz anlamına gelmese de zararlı bir uygulamayı bilgisayarınıza indirmeniz çok daha zordur.


Peki Neden Hâlâ UWP Uygulamalarını Kullanmıyorsunuz?

UWP uygulamalarını kullanmak istememenize neden olacak iki, hatta üç sebep de mevcuttur.

Öncelikle Microsoft, bu uygulamaların dağıtıcısı görevini üstlendiği için uygulama satışlarından komisyon alır. İkincisi, UWP uygulamaları, işletim sistemine istedikleri kadar entegre olamayabilirler ve bu da kimi uygulamalarda daha az özelliğin kullanılmasına yol açabilir. Üçüncüsü, UWP uygulamalarını indirebilmek için Microsoft Store kullanmak zorundasınızdır ve Microsoft’un, ne yazık ki bu uygulamanın tasarımında pek başarılı bir iş çıkardığı söylenemez.

Tüm bunlara rağmen eğer halihazırda kullandığınız bir uygulama Microsoft Store üzerinde yer alıyorsa uygulamayı oradan indirerek kullanmanızı öneririz.

İkna oldunuz mu? Eğer olmadıysanız, sizi UWP uygulamalarını kullanmaktan alıkoyan şey nedir? Yukarıda listelediklerimizin dışında UWP uygulamalarını kullanmanın başka avantajları ya da dezavantajları var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.



Kaynak: MakeUseOf

Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.