Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
En İyi 5 Windows Medya Oynatıcısı - Kablosuz Mecmua

Windows kullanıcıları için hangi medya oynatıcı yazılımını kullanmaya karar vermek, hangi web tarayıcısını kullanmaya karar vermek gibidir. Her kafadan bir ses çıkar, herkes sizi kendi kullandığı medya oynatıcısını kullanmaya ikna etmeye çalışır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Windows üzerinde kullanılabilecek medya oynatıcılarının çokluğu, bu seçimi yapmanızı zorlaştırır.

İyi haber? Kaliteli medya oynatıcı uygulamaları kendilerini diğerlerinden özellikleri ile kolayca ayırmayı başarır. Daha da önemlisi, aslında hangisini seçeceğinizin pek bir önemi yoktur. Önemli olan şey, hangi medya oynatıcıyı kullanmaktan hoşlandığınıza karar vermek ve onu kullanmaya başlamaktır.

Bu yazımızda Windows 10 üzerinde kullanılabilecek en iyi 5 medya oynatıcısının bir listesini bulacaksınız. Üzgünüz, Windows Media Player bu listede yer almıyor. Windows’un medya oynatıcısının son sürümü, Windows 7’nin yayımlandığı yıl olan 2009 yılında kullanıma açıldı. Tabir-i caizse bu uygulamanın vadesi çoktan doldu. Bu yazıda göreceğiniz uygulamalardan birisini seçin. Bize daha sonra teşekkür edersiniz.

1. VLC Media Player

VLC Media Player hiç şüphesiz dünyanın en popüler medya oynatıcı yazılımıdır. Birbirine benzer uygulamaları listeleyen AlternativeTo gibi bir siteye bakarsanız, VLC Media Player’ın 5.100 beğeni aldığını, ikinci sıradaki Media Player Classic’in ise 800 beğeni aldığını göreceksinizdir. VLC hiç şüphesiz medya oynatıcılarının kralıdır. Ama bu, uygulamanın sizin için doğru bir uygulama olacağı anlamına mı geliyor? Belki de hayır.



VLC karmaşıktır ve güçlü bir uygulamadır. “Hepsi bir arada” olarak tanımlanan bu uygulama bu tanımı sonuna kadar hakeder zira VLC ile medya dosyalarını oynatmanın dışında yapabileceğiniz pek çok şey vardır, özellikle de uygulamanın gelişmiş seçenekleri ve ayarlarını incelemeye başlarsanız. Bunun kötü tarafı VLC, “hantal” bir uygulama olmaya başladığından özellikle eski donanımlar üzerinde iyi bir performans göstermeyebilir. Örneğin bir yaşında ortalama özelliklere sahip bir Toshiba bilgisayarda VLC’nin yavaş çalıştığı gözlenebilir.

VLC Media Player

Ancak kurulduktan hemen sonra çalışan bir uygulama istiyorsanız, yine de VLC’yi kullanmanızı öneririm. Eğer doğru URL’ye sahipseniz video akışlarını yürütebilir ve tüm standart medya biçimlerini oynatabilir. Bu biçimler arasında CDler ve DVDlerin yanı sıra MP4, AVI ve MKV gibi çok kullanılan video biçimleri de yer alır. VLC’yi kurduktan sonra başka hiç bir şey kurmanıza gerek kalmaz. Bir medya dosyasını oynatabilmek için ihtiyacınız olan her dosya, codec ve eklenti, VLC ile birlikte gelmektedir.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi VLC, en popüler GitHub projeleri arasında yer almaktadır. Elbette bunun anlamı VLC’nin ücretsiz ve açık kaynaklı olduğudur. VLC’nin 2001’den beri aktif olarak geliştirildiğini de hesaba katarsak bu uygulamanın kısa bir süre içerisinde ortadan kaybolma ihtimalinden söz etmek doğru olmaz. Tüm bu sebeplerden ötürü VLC, sadece en iyi medya oynatıcısı olmakla kalmaz, ayrıca en iyi Windows uygulamalarından birisi olarak gösterilir.

VLC’nin önemli özellikleri ve avantajlarının bir özeti:

  • İhtiyacınız olabilecek tüm medya codec’lerini bünyesinde barındırır.
  • Dosyaları, diskleri, harici sürücüleri ve web kameralarını destekler.
  • İnternet üzerinden yayınlanan videoların çoğunu destekler.
  • Bilgisayarınızın ekran kartının gücünü kullanarak yüksek çözünürlüklü videoları sorunsuz oynatır.
  • VLC Skin Editor ile uygulamanın görünümünü düzenlemek mümkündür.
  • Windows, Mac, Linux, iOS ve Android sürümleri vardır.
  • Açık kaynaklıdır.

İndir: VLC Media Player (Ücretsiz)



2. PotPlayer

Eskiden Daum tarafından geliştirilen ancak artık Kakao tarafından geliştirilmesine devam edilen PotPlayer, Güney Kore’de geliştirilen bir uygulamadır. Ancak bu sebeple uygulamanın kalitesine yönelik bir önyargınız olmasın. Eğer VLC’nin bu kadar güçlü bir markası olmasaydı, PotPlayer’ın ücretsiz medya oynatıcılarının kralı olacağına hiç şüphem yok.

VLC Media Player ve PotPlayer’ın iki ortak noktası vardır. Her iki uygulama da hepsi bir arada çözüm sunmaktadır. Uygulamayı sisteminize kurduktan sonra başka hiç bir ayar yapmanıza gerek kalmaz. Ancak büyük boyutlu dosyalarda ve en yeni codecleri kullanan video dosyalarında sorun çıkarabilen VLC’nin aksine PotPlayer hiç sorun çıkarmaz. Özellikle eğer Blu-ray videolarını sıklıkla izleyen birisi iseniz, PotPlayer’ı seçmenizi öneririm.

PotPlayer

Eğer medya oynatıcı uygulamanızın ayarları üzerinde oynamayı seven birisi iseniz, PotPlayer sizi memnun edecektir. Hatta PotPlayer, kimi alanlarda VLC’den çok daha fazla özelleştirme seçeneği sunmaktadır. Bölüm önizlemeleri, klip kayıt etme ve çok daha fazlası bu özellikler arasında yer alır. Ve en önemlisi çoğu durumda VLC’den daha az sistem kaynağı kullanmaktadır.

Pek çok kullanıcı için önemli olmasa da PotPlayer ücretsiz olmasına rağmen açık kaynaklı değildir. Eğer bu sizin için önemli ise ve VLC’ye alternatif açık kaynaklı bir medya oynatıcısı yazılımı arıyorsanız, o zaman listemizdeki bir sonraki uygulamaya bir göz atmanızı öneririm.

PotPlayer’ın önemli özellikleri ve avantajlarının bir özeti

  • Ayrıntılı arayüzü, çok fazla özelliği çok karmaşık olmadan göstermeyi başarır.
  • Pek çok medya codec’ini destekler.
  • Dosyalardan, disklerden ve harici disklerden medya oynatımını destekler.
  • İnternet üzerinden yayınlanan pek çok videoyu görüntüleyebilir.
  • Blu-ray dosyalarını ve en yeni codecleri oynatmada VLC’ye göre daha iyidir.
  • Sadece Windows sürümü vardır.
  • Açık kaynaklı değildir.

İndir: Daum PotPlayer (Ücretsiz)



3. Media Player Classic

Media Player Classic sizi eski günlere götürecek bir programdır. İlk olarak 2003 yılında yayımlanan ve orijinal Windows Media Player yazılımına alternatif olarak geliştirilen Media Player Classic’in geliştirilmesi 2006 yılında sona erdi. Ardından başka yazılım geliştiricileri bu yazılımı Home Cinema ve Black Edition olmak üzere iki ayrı sürüm altında geliştirmeye devam etti.

Home Cinema sürümü ortalama bir kullanıcı için idealdir. En çok kullanılan video biçimlerini ve en son video işleme standartlarını destekler. Black Edition ise daha çok özellik ile gelen gelişmiş bir sürümdür ancak Home Cinema sürümü kadar kullanımı kolay değildir. Her iki sürüm de sorunsuz çalışır ancak bana soracak olursanız Home Cinema sürümünü Black Edition sürümüne tercih ederim.

Media Player Classic

Özellikleri:

  • Kullanımı kolay kullanıcı arayüzü.
  • Pek çok medya biçimini destekler.
  • Dosyalar, diskler ve harici cihazlar üzerinden medya oynatımını destekler.
  • Son derecede hafif bir program olduğundan eski bilgisayarlarda bile sorunsuz çalışır.
  • Altyazı indirme ve Skype desteği vardır.
  • Sadece Windows üzerinde çalışır. Açık kaynaklıdır.

İndir: Media Player Classic (Ücretsiz)



4. ACG Player

En çok kulanılan üç medya oynatıcı yazımızdan bahsettiğimize göre artık Windows Store üzerinden indirebileceğiniz bu mükemmel video oynatma programından bahsetmenin zamanı geldi. Programın adı ACG Player ve ne yazık ki hak ettiği kadar çok bilinen ve kullanılan bir program değil. Eğer Media Player Classic’in hafif bir program olduğunu düşünüyorsanız o zaman ACG Player sizi tam anlamıyla büyüleyecektir.

ACG Player’ı çalıştırdığınızda ilk fark edeceğiniz şey, programın sade arayüzü ve dokunmatik ekranlar üzerinde kullanılması için optimize edilmiş kontrol mekanizmesi. Ekranın üst yarısına dokunarak videoyu duraklatabilir ya da yeniden başlatabilir, alt yarısına dokunarak diğer kontrol düğmelerinin görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Sola ya da sağa doğru kaydırarak videoyu ileri / geri sarabilir, yukarı ya da aşağı doğru kaydırarak sesi açıp kapatabilirsiniz. Gördüğünüz üzere bu uygulama özellikle Windows 10 işletim sistemini kullanan tablet bilgisayarlar için geliştirilmiş ancak klavye kısayolları da mevcut olduğundan hemen her bilgisayar üzerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

ACG Media Player

Uygulamanın gelişmiş özellikleri arasında hareket özelleştirmeleri, çoklu pencere modu, çalma listesi yönetimi, online akış desteği ve altyazıların görüntülenme şeklini değiştirebileceğiniz bazı özelleştirmeler içermektedir. Ayrıca Ax-Lite Video Player uygulamasını da denemek isteyebilirsiniz. By uygulama, inanılmaz bir şekilde ACG Player’dan da daha hızlıdır ancak ACG Player’ın barındırdığı bazı özellikleri barındırmaz.

Özetle ACG Player, Windows Store üzerinde kullanmaya değer tek medya oynatıcısıdır. Uygulamaya bırakılan neredeyse hepsi 5 yıldız olan 6.500’ün üzerindeki yorum da kullanıcılarının bu uygulamadan ne kadar memnun olduklarının bir kanıtı niteliğinde. Uygulama her ne kadar diğer uygulamalar kadar gelişmiş özellikler içermese de kesinlikle kullanmaya değer bir uygulama.

Özellikleri:

  • Sade, dokunmatik ekranlar için özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü. Tabletler için mükemmel!
  • Neredeyse tüm medya biçimlerini destekliyor.
  • Dosyalar, diskler ve harici cihazlar üzerinden medya oynatımını destekliyor.
  • Sade ve temel özellikleri barındıran bir tasarım.
  • Sadece Windows üzerinde kullanılabilir.

İndir: ACG Player (Ücretsiz)



5. Bomi Player

Bomi Player, hak ettiğinden daha az ilgi gören bir diğer medya oynatma yazılımı. Bu uygulamanın özellikleri, kullanım kolaylığı ve performansı oldukça başarılı ve Bomi Player’ı eski bir laptop üzerinde bile sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorum.

Bomi’nin en sevdiğim özelliklerinden birisi uygulama ile birlikte gelen ve kullananana kadar o özelliğe ihtiyacınız olduğunu fark etmediğiniz bazı özellikleri bünyesinde barındırması. Örneğin Bomi Player üzerinde bir video dosyasını izlerken video penceresenin boyutunu değiştirirseniz, pencere boyutunun videonun köşesinde otomatik olarak gösteriliyor oluşu kimi zaman oldukça işe yarıyor. Uygulamanın işe yarar bir diğer özelliği ise altyazı üzerinde bir metin araması yaptığınızda videonun aradığınız metnin bulunduğu noktaya otomatik olarak gelmesi.

Bomi Player

Uygulamanın sunduğu diğer özellikler arasında gelişmiş altyazı biçimleri için destek, birden fazla alt yazıyı aynı anda gösterebilme, URL girerek internet üzerinden video izleme, GPU üzerinden donanım hızlandırıcı desteği, sınırsız çalma geçmişi listesi, farklı oturumlar arasında çalma listesi kullanabilme ve çok daha fazlası yer alıyor. Bomi Player’ın özelliklerinin tam listesine bir göz atmanızı öneririz.

Bomi’nin dikkate değer özellikleri:

  • Kullanımı kolay kullanıcı arayüzü.
  • Çok sayıda medya biçimi için destek.
  • Dosyalar, diskler ve harici cihazlar üzerindeki medya dosyalarını oynatabilme.
  • Daha hızlı GPU oynatması için donanım hızlandırıcı desteği.
  • Altyazı üzerinde arama yapabilme ve sınırsız çalma geçmişi.
  • Sadece Windows üzerinde kullanılabilir. Açık kaynaklı.

İndir: Bomi Player (Ücretsiz)



Windows üzerinde medya dosyalarını nasıl izliyorsunuz?

Elbette bilgisayarınız üzerinde sadece YouTube, Neflix, Hulu ya da Twitch üzerindeki medyaları izliyorsanız muhtemelen bu uygulamaların hiç birine ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak evinizde DVD, Blu-ray, yasal olarak indirilmiş dosyalar mevcut ise o zaman bu uygulamalar size yardımcı olacaktır.

Bana soracak olursanız bu liste içerisinde en beğendiğim uygulama PotPlayer olacaktır. Her ne kadar Media Player Classic uygulamasını yıllardır sorunsuz bir şekilde kullanıyor olmama rağmen PotPlayer’ı daha çok tercih ediyorum.

En çok kullandığınız medya oynatıcı yazılımı hangisidir? Bu yazılımı diğerlerine tercih etmenizin sebebi nedir? Bu yazıda yer almayan ancak sizin önerdiğiniz başka medya oynatma yazılımları var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak: MakeUseOf

Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.