Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Mac Kullanıcıları İçin En İyi Safari Genişletmeleri - Kablosuz Mecmua

Safari Mac kullanıcıları için muhtemelen en iyi web tarayıcısıdır. macOS işletim sistemi için yüksek seviyede iyileştirilmiş, az enerji harcayan ve diğer Apple bilgisayarlarının yanı sıra taşınabilir cihazları ile son derecede uyumlu çalışır. Ancak kullanıcı sayısı diğer tarayıcılara oranla daha az olduğundan, onun için geliştirilmiş olan genişletmelerin sayısı da daha azdır.

Buna rağmen Apple’ın tarayıcısına çok sayıda özelleştirme seçeneği ve özellik ekleyen genişletme mevcut. Bu yazımızda sizler için derlediğimiz en iyi Safar genişletmelerinin bir derlemesini bulacaksınız. Eğer bu listeye eklemeye değer bir uzantının olduğunu düşünüyorsanız yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

Safari genişletmeleri hakkında küçük bir hatırlatma

Safari’ye genişletmeler yüklemeden önce ne kadar çok genişletme kullanırsanız tarayıcınızın da sistem kaynaklarını o kadar çok kullanacağını unutmamalısınız. Safari hızlı ve sistem kaynaklarını mümkün olduğu kadar az kullanan bir tarayıcı olmak için geliştirildi. Ona daha fazla özellik eklediğinde onun performansının da olumsuz yönde etkilendiğini göreceksiniz.

Bu sebeple Safari’ye yeni bir genişletme yüklemeden önce iki kere düşünmenizi öneririz. Eğer bir genişletmeye çok sık kullanmıyorsanız, o zaman o genişletmeyi Safari < Tercihler < Genişletmeler penceresi altında ilgili genişletmenin onay kutusunu kaldırarak onu etkisizleştirebilirsiniz. Eğer bir genişletmeyi tümüyle sisteminizden kaldırmak istiyorsanız o zaman Kaldır düğmesine tıklayarak ya da genişletmenin bağlı olduğu uygulamayı sisteminizden kaldırarak ilgili genişletmeden kurtulabilirsiniz.

Unutmayın: Genişletmeler tüm web sitelerindeki etkinliklerinizi okuyabilir, değiştirebilir ya da bu içeriği başka bir sunucuya aktarabilirler. Bunlar arasında kişisel bilgileriniz de yer alabilir. Bu sebeple her gördüğünüz genişletmeyi yüklemeden önce iki kere düşünmenizi öneririz.


Tab Options

Tarayıcı sekmeleri üzerinde tam kontrol sahibi olmamaktan mı yakınıyorsunuz? O zaman Tab Options genişletmesi tam size göre. Bu genişletme, Safari sekmeleri üzerine daha fazla kontrol seçenekleri ekleyebilmenize ve bazı eylemleri otomatik olarak gerçekleştirebilmeleri için onlara kısayol kestirmeleri atamanıza yardımcı oluyor.

Safari Genişletmeleri: Tab Options

Eğer sekmeler üzerinde yeteri kadar özelleştirme yapamadığınız için bugüne kadar Safari kullanmadıysanız, o zaman Tab Options fikrinizi değiştirmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca bakınız: Aynı geliştirici tarafından geliştirilen Link Thing genişletmesi de çok sayıda benzer özelliğin yanı sıra web sayfalarında yer alan bağlantılara yönelik bazı özelleştirme seçenekleri de içeriyor.

Safari Keyword Search

Safari Keyword Search genişletmesi ile Safari üzerinde daha verimli aramalar yapabilirsiniz. Bu kullanışlı genişletme, belirli web siteleri üzerinde arama teriminizden önce yazacağınız bir ön kelime kullanarak arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Örneğin, “e iphone” yazarak eBay üzerinde, “a PS4” yazarak Amazon üzerinde ve “imdb Xtro” yazarak IMDb üzerinde arama yapabilirsiniz.

Safari Genişletmeleri: Safari Keyword Search

En iyi özelliği de genişletme üzerinde yer alan öntanımlı sitelerin yanı sıra kendi sitelerinizi de genişletmeye ekleyebilmeniz. Genişletme, öntanımlı arama motorunuzu değiştirdiğinden onu kurduktan sonra bu değişikliği geri almanız gerekiyor.


Pickpocket

Pocket, Delicious, Kippt ve Google Bookmarks kullanıcıları için basit bir yer imleri yöneticisi olan Pickpocket, araç çubuğu üzerine bir düğme yerleştiriyor ve bu düğmeye tıkladığınızda daha sonra ziyaret etmek için kaydettiğiniz sitelere birkaç fare tıklaması ile ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca doğrudan Safari üzerinden bu hizmetlere yeni siteler de eklemeniz mümkün.

Ayrıca bakınız: Cloudmarks aynı geliştirici tarafından geliştirilen benzer bir Safari genişletmesi olup Pinboard, Delicious ve Kippt desteği içeriyor.


PiPifier

macOS Sierra’nın yeni resim içinde resim özelliğini seviyor musunuz? O zaman PiPifier Safari genişletmesi bu özelliği tüm HTML5 videoları için etkinleştiriyor. App Store üzerinden kurup yüklediğinizde Safari’nin araç çubuğu üzerinde adres çubuğunun hemen yanında yeni bir düğmenin yer aldığını göreceksiniz. Ayrıca resim içinde resim düğmesi de video kontrol düğmelerinin hemen yanında belirecektir.

Safari Genişletmeleri: PiPifier

Bu genişletmeyi ilk kurduğumda kullanmakta biraz zorluk çektim ancak Safari’yi yeniden başlatmak bu problemlerin çoğunu giderdi. Genişletme, YouTube ve Vimeo üzerinde sorunsuz çalışıyor ancak onu Twitch üzerinde kullanamadım. Bu muhtemelen sitenin reklamları görüntülemek için Flash kullanıyor olmasından kaynaklı. Bu Safari genişletmesinin ücretli bazı alternatifleri de mevcut ancak bu genişletme işinizi görecektir.


ClickToPlugin

Eğer web eklentilerinden nefret ediyorsanız, o zaman ClickToPlugin ile onlardan kurtulabilirsiniz. Bu uygulama Apple’ın genişletmeler üzerinde yaptığı bazı değişikliklerden ötürü artık güncellenmeyecek ancak en azından şimdilik sorunsuz çalışıyor.

Genişletme, web sayfalarının kullandığı eklentileri siz onların üzerine tıklayana kadar etkisizleştiriyor. Özellikle YouTube gibi bazı web sitelerinin bu eklentinin kullanılması durumunda HTML5 yerine Flash video kullandığını gördüm. Muhtemelen bu YouTube’nin HTML5’in kullanılamadığı durumlarda Flash’ı kullanacak şekilde ayarlanmasından kaynaklanıyor. Eklenti özelleştirilebilir olduğundan otomatik olarak başlayan videolardan ve gürültülü reklamlardan bıkan kullanıcılar bu uzantıya bir şans verebilir.

HoverSee

Eskiden HoverSee olarak bilinen bu Safari genişletmesi, linkler üzerine tıklamak yerine farenizi o bağlantının üzerine getirerek içeriğini görebilmenizi sağlıyor. Bu özellikle görseller için son derecede kullanışlı. Bu sayede bir görselin önizlemesinin üzerine fare imlecini getirdiğinizde resmi tam boyutlu olarak görebiliyorsunuz.

Safari Genişletmeleri: Hoversee

Genişletme videoları da destekliyor ve web sayfalarının içeriğini önizlemek için deneysel bir destek de sunmakta. Safari’de bütünleşik olarak yer alan ve izleme dörtgenine üç parmağınızla tıkladığınızda bağlantıyı önizleyebileceğiniz bir özelliğin de yer aldığını hatırlatalım.


Tampermonkey

Tampermonkey, popüler bir kullanıcı betiği (userscript) yöneticisidir ve tüm büyük tarayıcıları destekler. Web’i görüş ve kullanış şeklinizi değiştiren bu özel betikleri kullanabilmek için önce Tampermonkey genişletmesini kurmalı, ardından ihtiyacınız olan betikleri kaynağından indirmelisiniz.

Safari Genişletmeleri: Tampermonkey

Betikler genellikle web sayfalarındaki nesneleri kaldırmak, sayfaların görünümünü değiştirmek için CSS üzerinde değişiklik yapmak, bağlantılar ve kısayollar eklemek için kullanılıyor. Bu betikler arasında Facebook’u sadeleştirmek ve IMDb sayfalarına torrent indirme bağlantıları eklemek yer alıyor. Ancak bazı kullanıcı betiklerinin kötü niyetli olduğunu ve kişisel bilgilerinizi çalmak için kullanılabileceğini unutmayın.

Betikleri indirmek: GreasyFork, OpenUserJS ve artık kullanılmayan Userscripts.org sitesinin bir kopyasını ziyaret edebilirsiniz. Ancak bu son bağlantıdan betik indirirken dikkatli olun zira oradaki betikler kontrolden geçmiyor ve site pek çok zararlı betik ile dolu.


F.B. Purity

Bu genişletme Safari’in yanı sıra Firefox, Chrome, Edge ve Opera üzerinde de çalışıyor. Genişletmenin amacı Facebook kullanıcı arabirimini temizlemek. Genişletmeyi kurduktan sonra önerilen yazılar, ilgili yazılar, reklamlar, oyun önerileri ve çok daha fazlasını Facebook üzerinden kaldırmış oluyorsunuz.

Tüm bunların yanı sıra videoların otomatik olarak oynatılmasını engelleyebilir ve dilerseniz kendi CSS’nizi oluşturarak Facebook’un görünümünü dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Eğer Facebook kullanıcı arabiriminde büyük bir değişikliğe giderse ve Facebook’un eskiden olduğu gibi çalışmadığını fark ederseniz o zaman bu genişletmeyi kaldırabilirsiniz.

Not: Safari için F.B. Purity genişletmesini kullanabilmek için yukarıda belirttiğimiz Tampermonkey genişletmesini kurmuş olmanız gerekiyor.


Translate

Adından da anlaşılabileceği üzere Translate Safari genişletmesi, ziyaret ettiğiniz web sitelerinin yazım dilini çevirmenizi sağlıyor. Safari araç çubuğu üzerine eklediği bir düğme ile ziyaret ettiğiniz sayfa Google Translate altında açılıyor. Genişletme, ziyaret ettiğiniz sayfanın kullandığı yazım dilini otomatik olarak algılıyor.

Safari Translate Genişletmesi

Chrome tarayıcısının aksine Safari’de bütünleşik bir çevirici özelliği bulunmadığından bu genişletme Safari’nin bu açığını kapatıyor.


Syndicate

Ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki RSS beslemelerini otomatik olarak bulabilmenizi sağlayan bir Safari genişletmesi olan Syndicate, her ne kadar tam donanımlı bir RSS okuyucusu olmasa da RSS beslemesinin adresini Safari’nin Paylaşılan Bağlantılar özelliğine dahil etmenizi sağlıyor.

Safari Syndicate

Safari’nin beslemelerine tarayının Yan Sütun düğmesine ardından da @ sembolüne tıklayarak ulaşabilirsiniz.

NoMoreiTunes

Herhangi bir App Store bağlantısına tıkladığınızda iTunes’in açılmasını istemiyor musunuz? O zaman NoMoreiTunes Safari genişletmesini kurarak bu dertten kurtulabilirsiniz. İster iOS ister Mac uygulamalarına bakıyor olun NoMoreiTunes sayesinde ilgili uygulamaların iTunes Web Önizlemesi üzerindeki açıklamalarına ulaşabilirsiniz.

Eğer iTunes üzerinde uygulama aramak istemiyorsanız o zaman Fnd.io web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Sessions

Safari’nin beğenmediğim özelliklerinden birisi birden fazla kullanıcı profilini desteklemiyor oluşu. Bu özellik Chrome’de mevcut. İster ev ile iş çalışma ortamınızı birbirinden ayırmak isteyin ister bilgisayarınızı bir başkası ile paylaşıyor olun, Sessions Safari genişletmesi tüm bu sorunları gidermese de Safari sekmelerinizi daha verimli bir şekilde organize edebilmenize yardımcı oluyor.

Sessions Safari Genişletmesi

Genişletmeyi kurduktan sonra Safari araç çubuğundaki Sessions düğmesine tıklayın ve o an açık olan tüm sekmeleri farklı oturumlar altında gruplayın. Daha sonra bu oturumları dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Ne yazık ki Sessions Safari genişletmesi artık geliştirilmiyor bu sebeple Apple’nin gelecekte Safari’ye yapacağı bir güncelleme bu eklentinin çalışmamasına neden olabilir.

WasteNoTime

Eğer odaklanma sorunu yaşıyorsanız ve hangi web sitesinde ne kadar zaman harcadığınızı kayıt altına almak istiyorsanız o zaman WasteNoTime Safari genişletmesini kullanabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde tüm gününüzü Facebook’ta harcamak yerine onu kapatıp yapmanız gereken işe odaklanabilirsiniz.


Shut Up

Bu eklenti pek çok web sitesindeki yorumlar kısmını kaldırıyor ve eklentinin Safari araç çubuğu üzerindeki düğmesine tıkladığınızda onu geri getirebilmenizi sağlıyor.

Belli başlı hizmetlere yönelik Safari genişletmeleri

Pek çok web hizmetinin kendilerine özgü tarayıcı genişletmesi bulunuyor. Bu genişletmeler sadece Chrome ve Firefox tarayıcılarında değil, aynı zamanda Safari üzerinde de kullanılabiliyor. Eğer aşağıdaki hizmetlerden herhangi birisini kullanıyorsanız, o zaman bu genişletmelerin getireceği fazladan özellikler sayesinde ilgili hizmetlerden daha verimli bir şekilde faydalanabilirsiniz.

  • Evernote Web Clipper — Web sayfalarının tamamını ya da belirli bir kısmını Evernote’ye kaydedin.
  • OneNote Web Clipper — Tıpkı Evernote gibi ancak bu Microsoft’un OneNote hizmeti için kullanılıyor.
  • Pinterest için Pin It Düğmesi — Pinterest kullanıyor musunuz? O zaman bu tarayıcı genişletmesini kullanarak dilediğiniz sayfaları ve görselleri pinleyebilirsiniz.
  • Save to Pocket — Web sayfalarını daha sonra okumak için Pocket hesabınıza gönderin.
  • Instapaper — Yukarıdakinin bir benzeri ama bu genişletme Instapaper için.
  • eBay — Takip listenizi, tekliflerinizi ve sattığınız ürünlerin takibini yapın ve önemli bildirimleri alın.
  • 1Password — En iyi şifre yöneticilerinden birisini Safari üzerinde kullanın.
  • LastPass — LastPass hesabınızdaki hesap bilgilerine erişin.
  • Dashlane — Dashlane hesabınızdaki hesap bilgilerine erişin.
  • Trello — Trello görev yöneticisini kullanıyor musunuz? O zaman Trello hesabınızdaki panolara bu genişletme sayesinde tek tıkla ulaşın.
  • Buffer — Buffer hesabınızdaki gönderilecekler listesine tek tıkla yeni öğeler ekleyin.
  • Reddit Enhancement Suite — Reddit’in resmî olmayan bir genişletmesi. Eğer Reddit kullanıyorsanız bu genişletmeyi derhal kurmanızı öneriyoruz zira Reddit’e çok sayıda gerçekten kullanışlı pek çok özellik ekliyor.

Neleri unuttuk?

Safari genişletmelerinin kapsamlı bir derlemesini bu yazıda toplamaya çalıştık ancak bazı genişletmeler gözümüzden kaçmış olabilir. Sizin kullandığınız ve bu listede yer almayan bir Safari genişletmesi mevcutsa bu konuda yorumlarınızı bekliyoruz.

Görsel: tomertu (Shutterstock.com)
Kaynak: MakeUseOf


Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.