Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Google Yalan Haberlere Karşı Savaş Açtı - Kablosuz Mecmua

Google, şirketin arama motorunda yalan haberlerin ve hakaret içerikli önerilerin belirmesini engelleyecek bazı özellikleri devreye soktu.



Konu ile ilgili değişiklik üzerinde şirketin geçtiğimiz dört ay boyunca çalıştığı biliniyor ancak Google, bugüne kadar bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmamıştı. Şirket, blogu üzerinden yaptığı açıklamada Google’ın bu yeni moderasyon sistemine olan güveninden oldukça sık bahsediliyor. İlgili sistem, kullanıcıların arama motoru üzerinde doğru olmayan sonuçlara ulaşabilmesini engelliyor.

Google’ın arama motorundan sorumlu başkan yardımcısı Ben Gomes, “Bu, tümüyle ortadan kaldırabileceğimiz bir sorun değil ancak doğru yönde bir adım attığımızı düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Otomatik tamamlamayı doğrulamak

Yalan haberlerin arama sonuçlarında belirmesinin önüne geçmenin yanı sıra Google aynı zamanda kullanıcıların arama terimlerini girerken neyi aramak istediklerini önceden belirlemeye çalışan otomatik tamamlama özelliğinde de bazı değişikliklere gitti. Yapılan değişikliklerle “kadınlar şeytan mıdır” gibi aşağılayıcı arama terimlerinin ya da şiddeti destekleyen önerilerin belirmesinin önüne geçilmiş oluyor.

Google ayrıca kullanıcıların otomatik tamamlama özelliğinde beliren terimleri şikayet edebilmelerini sağlayan bir geribildirim özelliğini de devreye soktu. Bu tip bildirimler Google yetkilileri tarafından incelenecek ve uygun görülmesi durumunda gerekli adımlar atılacak.

Yalan haberlerin ve maksatlı içeriklerin yoğun olarak görüldüğü Facebook da The Associated Press haber ajansı ile birlikte çalışarak benzeri bir koruma mekanizmasını devreye sokmaya çalışıyor. Facebook aynı zamanda 2 milyara yaklaşan kullanıcıların tümüne yalan olduğunu düşündükleri haberleri raporlamalarına izin veriyor. Google da arama motorunda beliren arama sonuçları dahilinde yer alan bazı haberler için de benzer bir özelliği devreye sokmuş durumda.


Peki Google bunu neden önemsiyor?

Google geçtiğimiz yılın Aralık ayında arama sonuçlarının üst kısımlarında beliren yalan haberlerin çok sayıda olmasının ardından aldığı eleştirilere cevaben bu özellik üzerinde çalıştığını bildirmişti. Bu dönemde tepki çeken diğer arama sonuçlarının yanı sıra Google, ABD Başkanlık Seçimleri sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından Seçilmiş Başkan Trump’ın göreve gelmesinin hemen ardından dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın Trump’a karşı bir darbe hazırlığı içerisinde olduğunu söyleyen bir haber sitesine ve aynı zamanda II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi Soykırımı’nın olmadığını söyleyen bir web sitesine arama sonuçları içerisinde yer vermişti.

Google arama sonuçlarının sadece binde 25’inin yalan haberleri içerdiğine inanan Gomes, ancak bu oranın bile her gün milyarlarca arama sorgusunu işleyen bir arama motorunun güvenilirliğini sarsmaya yetebileceğini söylüyor zira Google, İnternet’in en güvenilir bilgi kaynaklarından birisi olarak algılanıyor.

Maryland Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Lucy Dalglish, o dönemde Google’ın güvenilirliğinin önemli ölçüde zarara uğradığına inanıyor. “Eğer iş modelinizin tamamı en iyi arama sonuçlarını sunmaya dayalı ise ancak siz tümüyle saçma sapan içerikleri arama sonuçlarında gösteriyorsanız, o zaman bu sizi ne tür bir şirket hâline getirir?” açıklamasında bulundu.

Bu problemin önüne geçmek için Google, şirketin sır gibi sakladığı algoritmalarını, 10.000 kişinin yer aldığı bir test grubunun da yardımı ile değiştirdi. Google şirketin arama sonuçlarını nasıl değerlendirmeleri gerektiğini anlatan 140 sayfalık rehberini de baştan yazarak, kalite kontrolünden sorumlu bu grubun daha verimli geribildirimlerde bulunabilmesini sağlamış oldu.


Bir hakem olarak Google

Yalan haberlerle savaşmak aslında o kadar da kolay bir iş değildir çünkü kimilerine göre alenen yalan olarak algılanan bir haber, kimilerine göre ise neredeyse tümüyle doğru olarak algılanabilir. Eğer Google, Facebook ve diğer şirketler yalan haberleri kaldırırken kullandıkları algoritmalarda hata yaparlarsa, o zaman sansürcülükle ya da taraflı olmakla suçlanabilirler.

Ancak yalan haberlere karşı hiç bir şey yapmamak da daha büyük baş ağrılarına neden olabilir.

New York Pace Üniversitesi’nde Pazarlama Profesörü Larry Chiagouris, konu ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Eğer Google’ın arama sonuçlarında çok sayıda yanıltıcı haber bulunursa o zaman da Google’ın güvenilirliği önemli ölçüde zarar görebilir. Ayrıca bu durum, şirketin arama motorunda reklam veren kurumları da korkutabilir zira şirketler, markalarının güvenilir olmayan şirketlerle birlikte anılmasını istemezler.”

“Yalan haber sorunu kimilerine göre kontrolden çıkmış durumda ve bazı reklamverenler bundan korkmaya başladılar. Google’ın tüm bunlara son vermek için elinden geleni yaptığını ve kontrolden çıkmasının önüne geçmeye çalıştığını göstermesi bile hem kullanıcıları hem de reklamverenleri tarafından olumlu algılanacaktır.”

Şirket her ne kadar kendisine ait diğer web sitelerinde ve kendisine ait olmayan web siteleri için bile reklam satıyor olsa da, Google en çok geliri arama sonuçları üzerinde gösterdiği reklamlardan elde ediyor. Google, yaptığı bu son değişiklikleri reklamverenleri sakinleştirmek için yapmadığını söylüyor.

Kaynak: Techlife News, Sayı: 29 Nisan 2017, Sayfa: 10-17


Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.