Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Yeni İşinizde İlk 100 Gün Ne Yapmalısınız - Kablosuz Mecmua

Yeni bir işe başlamak yorucu olabilir. Yeni iş arkadaşlarınızla tanışmaktan yeni yetenekler edinmeye ve yeni sorumluluklar almaya kadar pek çok yeniliğin meydana geleceği yeni işinizdeki ilk üç ayınız, aşırı şekilde yorulmanıza ve işiniz hakkında kötü bir izlenime sahip olmanıza neden olabilir. Bu stresi bir miktar azaltmak için bu yazımızda yeni başladığınız işinizde ilk 100 gün uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarını sizler için derledik. Bu ipuçlarını takip ederek pek çok acemi hatalarının önüne geçebilir, patronunuz üzerinde olumlu bir iz bırakabilir ve iş arkadaşlarınızın sizin hakkınızda çok daha olumlu bir ilk izlenime sahip olmalarını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki planın bir çıktısını alın ya da telefonunuza kaydedin. Sizin için önemli olan ipuçlarını telefonunuzda kullandığınız hatırlatıcı uygulamasına dahil edin ve kollarınızı sıvayın!

İşe başlamadan önce

  • İşe başvurduğunuz zaman şirketiniz ile ilgili yaptığınız araştırmaları bir kez daha gözden geçirin. Şirket çalışanlarının biyografilerini, şirketinizin web sitesini ve iş görüşmesi sırasında aldığınız notları bir kez daha gözden geçirin.

İnsanlar, Ofis, Grup, Ekip

1. Gün

  • Bugün mümkün olduğu kadar çok bilgi sizinle paylaşılacaktır o yüzden 90/10 kuralına sadık kalmaya özen gösterin. Bugünkü hedefiniz günün %90’ını dinlemekle, %10’unu da konuşmakla geçirmek olmalı. Konuşacağınız %10’luk kısmın da büyük bir bölümünün soracağınız soruları içermesini öneririz.
  • Not alın. Gün içerisinde sizinle paylaşılacak olan tüm bilgileri daha sonra hatırlamanız neredeyse imkansız gibidir. Özellikle iş arkadaşlarınızın isimlerini, iş unvanlarını ve onlarla konuşmanız sırasında size onları hatırlatacak onlarla ilgili önemli bir bilgiyi not alın. Özellikle iş arkadaşlarınızın size vereceği ve onlara göre sizin işinize yarayacak bilgileri mutlaka bir kenara yazın. Her şeyi not almaya çalışmayın. Bugün duyacağınız şeylerin çoğu ilerleyen günlerde tekrar tekrar sizlerle paylaşılacaktır. Eğer büyük bir şirkette çalışıyorsanız şirket çalışanları için hazırlanan el kitapçıklarında da bu bilgilerin çoğu yer alıyor olabilir.
  • Çevrenize dikkat edin. İş tanımınıza göre değişmekle birlikte bu, bilgisayarınızı kurmak (yeni yazılımlar yüklemek, önemli web sitelerini yer imlerinize eklemek, işinizle ilgili kullanacağınız web sitelerindeki size özel kullanıcı adı ve şifrelerini kaydetmek), kırtasiye malzemelerine sahip olmak ya da iş üniformanıza ya da araç gereçlerine sahip olmak anlamına gelebilir.
  • İşten sonra: Başarılı bir şekilde geçirdiğiniz birinci gününüzde gerçek bir mola verin ve eğlenceli ve sizi rahatlatacak bir şey yapmaya özen gösterin.



1. hafta

  • Patronunuzdan sizin çalışacağınız departmanla ilgili bilgisi olan kişilerle toplantılar düzenlemesini isteyin. Bu toplantılar sırasında onların sizin ne yapacağını düşündüklerini sormayı unutmayın. Bu soru ile iş arkadaşlarınızın sizden beklentilerinin ne olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.
  • Alçakgönüllü olun. Patronunuz muhtemelen sizi tüm sorunları gidermek için işe almadı. Bunun yerine patronunuz kendinizi şirketin bir parçası haline getirebilmeniz durumunda yeteneklerinizin ve deneyiminizin şirketin geri kalanı üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşündüğü için sizi işe aldı. Yeni bir bakış açısına sahip olun ancak şirkette halihazırda olumlu bir şekilde işleyen şeylerin varlığını kabul edin ve onları takdir etmeyi unutmayın. Bu sırada en son çalıştığınız şirkette yaptıklarınızı söylemekten kaçının.
  • Haftanın son gününde sizin bu işi almanıza yardımcı olan kişi veya kişilere bir teşekkür maili gönderin. Eğer yazacağınız emailin biraz “kuru” olacağını düşünüyorsanız emailinizde ilginizi çeken bir makaleye ya da etkinlik duyurusuna link verebilirsiniz.



1. ay

  • Muhtemelen gün içerisinde en çok zamanı geçireceğiniz yer olan şirketiniz hakkında daha çok şey öğrenmenin vakti geldi. Eğer varsa şirketinizin gönderdiği bültenleri okuyun, web sitelerini, sosyal medya hesaplarını, yıllık raporları; kısacası bulabileceğiniz tüm bilgileri gözden geçirin. Eğer haber sitelerinde haberi yapılan bir şirketiniz var ise düzenli aralıklarla haber sitelerinde şirketinizin adını aratarak onunla ilgili son çıkan haberleri okuyun.
  • Patronunuzla ilgili şirketinizde uygulanan yazılı olmayan standartlar ve kurallar hakkında bir toplantı yapın. O sırada patronunuzun sizin başarınızı hangi ölçümlemelere göre tanımlayacağını da öğrenmeye çalışın.
  • İşten sonra: Sosyal ağ profillerinizi güncelleyin. Herkesin yeni işinizden haberdar olduğundan emin olun.

Toplantı Odası

2. ay

  • Artık yeni işinizde biraz deneyim kazanmış olduğunuza göre kendi profesyonel gelişiminiz için sorumluluk almanızın zamanı geldi. Şirketinizin çalışma alanı ile ilgili bloglara abone olun. İş arkadaşlarınız ve sizinle aynı sektörde faaliyet gösteren diğer şirketlerin yer aldığı toplantılara katılın. İhtiyacınız olan eğitimlerin ve okumanız gereken kitapların neler olduğuna karar verin.
  • Şirketinizdeki birisine bir iyilik yapın. Büyük ya da küçük fark etmez. Eğer iş arkadaşlarınızın ne yaptığına dikkat ederseniz, mutlaka onlara yardımcı olacak bir şeyler bulursunuz. Birisine yardım etmiş olduğunuz için kendinizi tatmin etmiş olmakla kalmayacak, aynı zamanda yardımcı olduğunuz iş arkadaşınızın da bunu gelecekte hatırlamasını sağlarsınız.
  • Şirketinizde size rehberlik edebilecek birisini bulun. Bir ya da birden fazla rehberiniz olması durumunda iş yerindeki performansınız artacak, şirket içerisindeki ağınız genişleyecek ve hatta kariyerinizde daha hızlı bir şekilde ilerleyebilmenizi sağlayacaktır.



3. ay

  • Şirketinizde düzenli olarak uygulanan bir işlemin işleniş şeklini iyileştirin. İşe girdiğiniz zamandan bu yana geçen süre içerisinde şirketinizin nasıl çalıştığı hakkında önemli bilgilere sahip olmuş olmalısınız. Sürekli tekrar tekrar yapmak zorunda olduğunuz bir görev var mı? Belki de onu otomatikleştirebilirsiniz. Yerine getirirken zorlandığınız bir iş akışı mı var? Belki de onu farklı ve daha yenilikçi bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Ne yapmaya karar verirseniz verin, bunun bir başkasının işine herhangi bir etkisi olmadığından emin olun ve yaptıklarınızdan patronunuzu haberdar etmeyi unutmayın.
  • İş yerinizdeki sorumluluklarınız haricinde yapabileceğiniz bir şey bulun. İşinizde başarılı olmaya başladığınıza göre artık ufkunuzu genişletmenin vakti geldi. Yeni bir proje üzerinde çalışan bir iş arkadaşınızla öğle yemeği sırasında sohbet edin ya da kahve molası sırasında bir başka departmanın bulunduğu mekanda bir gezintiye çıkın. Sizin sorumluluklarınızın dışında kalan alanlarda olan biten hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, şirketiniz genelinde değerli bağlantılar kurabilmeniz de o kadar kolaylaşacaktır.
  • Patronunuzla üç ayın sonunda geçen üç aylık dönemi inceleyeceğiniz bir toplantı ayarlayın. Bu toplantıya o güne kadarki başardıklarınızın ve sorumluluk almak istediğiniz yeni alanların notlarını alarak hazırlanın. Toplantı sırasında patronunuza o güne kadarki performanınız hakkında ne düşündüğünü sormayı ve ondan bu konuda geribildirim almayı unutmayın.




Yeni bir işe başlamak genellikle görece stresli bir süreçtir. Umarız yukarıda paylaştığımız notlar sayesinde yeni işinizdeki ilk üç ayı daha verimli ve sizin kariyerinize olumlu yönde etkisi olacak şekilde geçirirsiniz.

Şu an çalıştığınız şirkette işe başladığınızda karşılaştığınız zorluklar nelerdi? Bu zorlukların üstesinden nasıl geldiniz? Okurlarımızla paylaşabileceğiniz başka ipuçları var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak: Idealist Careers

Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.