Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Android Telefonlarda Depolama Alanını Arttırmak

Akıllı telefon kullanıcılarının yakındığı temel konulardan birisi bir süre sonra telefonlarının yavaşlaması, telefonlarının depolama alanlarının azalması ya da pil ömrünün eskisi kadar iyi olmadığıdır.

Bu sorunların çoğu çeşitli uygulamalar, dosyalar ya da telefonunuzu kullandıkça beliren diğer bazı unsurlar sebebi ile ortaya çıkar. Konu telefonunuzun depolama alanını arttırmaya geldiğinde ise Android işletim sistemi üzerinde size yardımcı olacak bazı araçlar ve yöntemler mevcuttur.

1. Android uygulamalarını kaldırmak

Yapmanız gereken ilk şey kullanmadığınız Android uygulamalarını telefonunuzdan kaldırmaktır. Hepimiz telefonlarımızı kullandıkça pek çok uygulamayı yükleriz ve telefonda yer alan uygulamaların sayısı gün geçtikçe artar. Sırf “olur da bir gün lazım olur” düşüncesiyle telefonunuzda o uygulamayı barındırmak yerine eğer bir uygulamayı kullanmıyorsanız o uygulamayı telefonunuzdan kaldırmalısınız.

Kullanmadığınız bir uygulamayı telefonunuzda tutmanın size bir yararı yoktur. Uygulama listenizi boşu boşuna doldururlar, telefonunuzun zaten sınırlı olan depolama alanında yer işgal ederler ve daha da önemlisi siz farkında olmadan bile arkaplanda çalışmaya devam edebilir ya da kendi kendilerine veri transferi yaparak kotanızın dolmasına yol açabilirler. Bir uygulamanın telefonunuzda ne kadar yer işgal ettiğini görmek için telefonunuzun Ayarlar – Depolama – Uygulamalar kısmına girip ardından menüyü kullanarak Boyuta göre sırala seçeneğini seçmelisiniz.

Android'te Uygulama Nasıl Kaldırılır?

Telefonunuza indirdiğiniz uygulamaları kaldırmanın yanı sıra kullanmadığınız sistem uygulamalarını da etkisizleştirmeniz mümkün. Bir uygulamayı etkisizleştirdiğinizde o uygulamanın simgesi gizlenir, uygulamaya ait olan tüm güncelleme dosyaları sisteminizden kaldırılır, uygulamayı çalıştırmanız ya da uygulamanın kendi kendine çalışması mümkün olmaz.

Bir uygulamayı etkisizleştirmek için Ayarlar – Uygulamalar ekranına gidin ve etkisizleştirmek istediğiniz uygulamayı bulun ve Etkisizleştir seçeneğini seçin. Uygulamayı yeniden etkinleştirmek için ise yine aynı ekrandan Etkinleştir seçeneğini seçebilirsiniz. Etkisizleştirme özelliğinin sadece sistemden kaldırılması mümkün olmayan sistem uygulamaları için geçerli olduğunu unutmayın.



“Hızlandırıcı” uygulamaları derhal kaldırın.

Hazır bu ekrandayken telefonunuzun performansını iyileştirdiğini iddia eden tüm uygulamaları sisteminizden kaldırmanızı öneririz. Bu uygulamaların tamamına yakını aslında sisteminizi hızlandırmaz ve başka bir işe de yaramaz. Buna rağmen neden yüz milyonlarca kez indirilmiş olduğunu anlamak mümkün değildir.

Telefonunuzun performansını iyileştirdiğini iddia eden uygulamalar arasında görev iptal ediciler, RAM yükselticiler ya da telefonunuzun herhangi bir özelliğini hızlandırdığını iddia eden diğer tüm uygulamalar yer alır. Özellikle önbellek temizleyici uygulamalar tümüyle gereksizdir zira bu özellik zaten Android işletim sistemine dahil edilmiştir. Antivirus uygulamaları da genellikle gereksizdir çünkü Play Store’a yüklenen uygulamalar zaten Google tarafından virüs taramasından geçirilir bu sebeple eğer başka kaynaklardan telefonunuza bir uygulama yüklemiyorsanız Android telefonunuza bir antivirus uygulaması yüklemenin bir anlamı yoktur. Telefonunuzun pil ömrünü uzattığını iddia eden uygulamalar da genelde bir işe yaramaz.

Tüm bu uygulamaların söz verdiği iyileştirmeler boşa çıkar ve dahası, telefonunuzu hızlandırmak ve pil ömrünü uzatmak yerine aslında telefonunuzu yavaşlatır ve pil ömrünüzü kısaltır. Tüm bunların yanı sıra en tehlikelisi ise bu uygulamaların reklamlarla dolu olması ve gizliliğinizi ihlal edebilecek pek çok unsuru içeriyor olmasıdır.

Eğer bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız örneğin Facebook uygulamasını da kaldırabilirsiniz. Facebook’un telefonunuzu yavaşlattığı ve pil ömrünü önemli ölçüde azalttığı artık bilinen bir gerçek. Bu sebeple Facebook’u internet tarayıcısı üzerinden kullanarak telefonunuzun pil ömrünün önemli ölçüde arttığını göreceksinizdir.

Android işletim sisteminde bir uygulama bellekte ne kadar yer tutar?

Android işletim sistemi üzerinde sistem kaynaklarınızı yoğun olarak kullanan uygulamaların bir listesini de görmeniz mümkündür. Telefonunuzun pil ayarlarına girerek pil ömrünü en çok kullanan uygulamaları ya da bazı Android sürümlerinde RAM üzerinde en çok yer işgal eden uygulamaları görmeniz mümkündür.



2. Android üzerinde yer açın

Her bir telefonda sınırlı depolama alanı bulunur ve dahası, örneğin 16GB depolama alanına sahip bir telefon satın aldığınızda sizin kullanabileceğiniz alan kimi durumlarda 10GB’den az olabilir ve bu alanı arttırmanın bir yolu yoktur.

Android'de veri temizlemek

Bu sebeple telefonunuzda ne kadar depolama alanı kaldığına dikkat etmelisiniz. Bunun için yapabileceğiniz birkaç şey bulunmaktadır.

Ayarlar – Depolama kısmına giderek depolama alanınızın uygulamalar, medya dosyaları, önbellek ve diğer dosyalar arasında nasıl dağıtıldığını görebilirsiniz.

Uygulamalar ve ardından Boyuta göre sırala düğmelerine tıklayarak hangi uygulamanın telefonunuzda ne kadar yer işgal ettiğini görebilirsiniz. Depolama alanı sadece uygulamanın kapladığı alan değil, aynı zamanda bu uygulama üzerinde sizin kullanımlarınız sonucunda ortaya çıkan dosyalar da yer alır (örneğin Spotify üzerinde oluşturduğunuz çevrimdışı çalma listeleri ya da Spotify’ın önbelleğe attığı dosyalar gibi).

Eğer bir uygulamayı kaldırmak istemiyorsanız o zaman Veri temizle düğmesine dokunarak o uygulamanın kullandığı uygulama dışı verilerin telefonunuzdan temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlemin uygulamanın kullandığı tüm verileri temizleyeceğini ve tümüyle sıfırlayacağını, bu sebeple uygulamada kullandığınız kullanıcı hesabınıza yeniden giriş yapmak zorunda kalabileceğinize dikkat çekmek isteriz.



Neyi silmeli?

Önbellekteki dosyalar sizi endişelendirmesin zira bu dosyalar zaten Android tarafından kontrol edilmektedir. Bir uygulamayı kullanırken bazı dosyalar ve veri cihazınızın önbelleğine alınır. Önbellekte bulunan dosyalar çok daha çabuk bir şekilde yeniden kullanılabildiğinden o uygulamayı daha hızlı bir şekilde kullanmanız mümkün hale gelir. Android bir uygulamanın önbelleğinin ne kadar olabileceğine kendisi karar verir ve bir başka uygulamanın önbellek alanından gerektiğinde yer alabilmesini sağlar.

Görseller, Videolar ve Ses dosyalarının ne olduğunu anlatmaya gerek yok ancak bu tip dosyaları telefonunuzdan kaldırmak telefonunuzda yer açmak için en kolay yöntemlerden birisidir. Eğer çektiğiniz tüm fotoğrafların ve videoların telefonunuzun depolama alanında bulunmasına gerek yok ise ya da sürekli olarak Wi-Fi ya da 4G kapsama alanı dahilindeyseniz, o zaman bir bulut hizmeti kullanmanızı öneririm.

Google Photos tüm akıllı telefon kullanıcıları için önerebileceğim en iyi fotoğraf ve video yönetim uygulamasıdır zira Google Photos kullanıcıları sınırsız depolama alanına ücretsiz olarak sahip olur. Eğer herhangi bir sebeple Google Photos kullanmak istemiyorsanız o zaman Flickr, Dropbox ya da dilediğiniz diğer herhangi bir bulut depolama uygulamasını kullanabilirsiniz.

Aynı şekilde iTunes üzerinde bulunan medya kütüphanenizin tamamını Google Play Music hizmetine ücretsiz olarak gönderebilir daha sonra burada depolanan şarkıları dilediğiniz zaman dinleyebilirsiniz.



Çeşitli dosyalar

Temizleyebileceğiniz diğer bir dosya kategorisi ise Diğer ya da Çeşitli olarak adlandırılan dosyalardır. Bu dosyaların tam olarak ne olduğunu tanımlamak kolay değildir zira bu dosyalar yukarıda bahsedilen dosyalar dışındaki tüm kullanıcı dosyalarını kapsar.

Uygulama ayarları, dosyalar, oyun kayıt noktaları ve benzeri diğer dosyaların tamamı burada depolanır. Ayrıca masaüstünüzden telefonunuza sürükleyip bıraktığınız dosyalar da burada yer alıyor olabilir. Son olarak tarayıcınızı kullanarak indirdiğiniz diğer tüm dosyalar ve İndirilenler klasörü de burada yer alır.

Bu listeye baktığınızda bazen hangi dosyanın hangi uygulamaya ait olduğunu ya da ne işe yaradığını kestirebilirsiniz zira bu dosyalar genellikle klasörler altında depolanmıştır. İhtiyacınız olmayan tüm dosyaları ya da daha önce sisteminizden kaldırmış olduğunuz uygulamalara yönelik diğer tüm klasörleri güvenle kaldırabilirsiniz. Eğer bir dosyanın ya da klasörün ne işe yaradığından emin değilseniz ona dokunmamanız yerinde olur.

Android: Diğer dosyalar

Elbette eğer telefonunuz microSD desteğine sahipse o zaman tüm bunlar sizin için geçerli değildir zira Android’in son sürümleri büyük uygulamaları ya da dosyaları microSD kartı üzerine aktarabilmenize izin verir. Bunun için tek yapmanız gereken uygulamanın adına dokunup ardından SD Karta Taşı seçeneğini seçmeniz yeterlidir.



3. Fabrika Ayarlarına Geri Dön

Son olarak önerebileceğimiz ve kullanımı en kolay yöntem ise fabrika ayarlarına geri dön yöntemidir. Bunu yapmak, telefonunuzu ilk günkü haline geri döndürecektir ve özellikle telefonunuzun aşırı yavaşlamaya ya da sık sık hata vermeye başladığı durumlarda işe yarar. Ancak bu işlemin geri dönüşü olmadığını ve bunu yapmadan önce önemli verilerinizin yedeğini almış olduğunuzdan emin olun.

Android: Fabrika ayarlarına geri dön

Fabrika ayarlarına geri dönmek telefonunuzda işletim sistemi dışındaki her şeyi siler ve telefonunuzu ilk satın aldığınız günkü haline dönüştürür.

Fabrika ayarlarına geri dönme işlemi tamamlandıktan sonra telefonunuz yeniden başlayacaktır ve sizin yeniden Wi-Fi ayarlarınızı ve Google hesap bilgilerini girmeniz gerekecektir. Eğer daha önce kullandığınız bir uygulama verilerini Google hesabınıza yedekliyorsa o zaman bu uygulamayı yeniden kurduğunuzda ayarlarınızın otomatik olarak ayarlandığını göreceksiniz.

Diğer uygulamalar için ise uygulamaları Google Play Store üzerinden yeniden indirmek ve ayarlarını sıfırdan yapmak en güvenli yöntem olacaktır.



Peki siz ne yaptınız?

Bir Android telefonu üzerinde tabiri caizse bahar temizliği yapmak kolay bir işlemdir ve çoğu durumda bunun için ihtiyacınız olan tüm araçlar işletim sistemi ile birlikte gelir. Her ne kadar bir süre sonra telefonunuzun yavaşlaması kaçınılmaz olsa da gereksiz dosyaları, beklendiği gibi davranmayan ya da kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak ve bu işlemi düzenli olarak uygulamak telefonunuzun ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

Telefonunuzun performansını en üst seviyede tutmak için önerebileceğiniz ipuçları nelerdir? Görüşlerinizi bekliyoruz.

Kaynak: MakeUseOf

Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.