Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Android İçin İnternet Bağlantısı Gerektirmeyen En İyi 4 GPS Uygulaması

Eğer Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefon kullanıyorsanız, internet bağlantısı ile kullanabileceğiniz çok sayıda kaliteli GPS uygulamasının varolduğundan haberdarsınızdır. Peki ya intenet bağlantınız olmadığı zaman yön bulmak istediğinizde ne olacak?

Çevrim dışı GPS özelliği kaliteli bir harita uygulaması için olmazsa olmaz özelliklerden bir tanesi olmasına rağmen muhtemelen telefonunuzun internet bağlantısı olmadığı zaman kaybolmanız muhtemeldir zira ya daha önce ziyaret etmediğiniz bir ülkedesinizdir ve telefonunuzun roaming özelliği kapalıdır ya da şehirler arası seyahat ederken telefonunuzun çekmediği bir ana denk gelmişsinizdir.

Bu yazımızda Android işletim sistemi için internet bağlantısına gerek olmadan kullanabileceğiniz dört adet ücretsiz GPS uygulamasını sizler için derledik. Bu uygulamaları indirip ihtiyacınız olan haritaları indirdikten sonra bir daha asla kaybolmayacaksınız.

1. Google Maps

Evet, bu uygulamayı herkes biliyor ancak harita uygulamalarının yer aldığı bir derlemeyi yazarken bu uygulamadan bahsetmeden olmaz.

Dahası bu uygulama bu listedeki yerini daha önce hiç olmadığı kadar hakediyor. Eğer Android kullanıyorsanız kullanım kolaylığı ve işletim sistemi ile uyumlu çalışması açısından Google Maps uygulamasından daha iyisini bulmanız mümkün değildir. Microsoft’un Maps uygulaması Google’ın haritalar uygulamasından daha iyi olmasına rağmen en azından bu yazıyı yazdığımız sırada uygulamanın Android sürümü ne yazık ki bulunmuyor.

Eğer Google Maps uygulamasını internet bağlantısı olmadan kullanmak istiyorsanız internet bağlantısının olmadığı bir yere seyahat etmeden önce biraz hazırlık yapmanız gerekiyor.

Ekranınızın üst kısmındaki üç çizgili düğmeye dokunun, ekran içeriğini aşağı doğru kaydırın ve Ayarlar > Çevrimdışı Bölgeler seçeneğine dokunarak cihazınızda internet bağlantısı olmadan kullanabileceğiniz yerlerin bir listesini görün. Çoğu durumda Google, halihazırda bulunduğunuz yerin harita bilgilerini buraya kaydetmiştir. Yeni bir bölgenin harita içeriğini cihazınıza indirmek için Özel Bölge seçeneğine dokunun, pencere içeriğini kaydetmek istediğiniz bölgeyi kapsayacak şekilde kaydırın ve ardından İndir seçeneğine dokunun.

Aşağıdaki görsele, bir haritada indirebileceğiniz en büyük alanı göreceksiniz. Bu özellik dahilinde yaklaşık 320 kilometreye 190 kilometrelik bir alanı kaydedebilirsiniz.

Google Maps: Çevrim dışı (offline) GPS

Google Maps uygulamasının çevrim dışı özelliğinde bazı kısıtlamalar bulunmakta. Örneğin uygulama her bir çevrim dışı dosyanın boyutunu 2GB ile sınırlıyor. Bu kısıtlamanın önüne geçmek için birden fazla harita indirebilirsiniz ancak bunu kesinlikle gerekli olmadığı durumlarda kullanmanızı önermiyoruz.

Dahası uygulama, indirilen haritayı eğer 30 gün boyunca hiç internet bağlantısı olmadığı durumda cihazınızdan otomatik olarak siliyor. Eğer yağmur ormanlarında 6 ay boyunca kamp yapmak istiyorsanız o zaman bu özelliğin sizin için pek kullanışlı olmayacağını bilmelisiniz.

İndir: Google Maps (Ücretsiz)


2. MapFactor GPS Navigation Maps

Eğer Google dışında bir firma tarafından geliştirilen bir harita uygulamasını denemek istiyorsanız, o zaman muhtemelen bu alandaki en iyi uygulama MapFactor GPS Navigation Maps uygulaması olacaktır. Uygulamayı indirmek ücretsizdir ve uygulama içi satın almaları gerektirmemektedir.

Uygulamayı ilk kez çalıştırdığınızda sizden çevrimdışı kullanmak için indirmek istediğiniz haritaları belirlemenizi isteyecektir zira uygulamanın internet bağlantısı üzerinden çalışan herhangi bir harita özelliği bulunmuyor. Bu sebeple uygulamayı indirir indirmez tüm dünyanın haritasına tek bir seferde ulaşmayı beklemeyin.

Uygulama dahilinde seçebileceğiniz 200’ün üzerinde harita bulunuyor. Bu haritalar arasında Avrupa’dan 56 ve Amerika’dan 53 harita yer alıyor. Haritalar ülkelere göre sıralanmış ancak nüfus yoğunluğu fazla olan bölgelerde ülkeler dahilindeki bölgelere ait ayrı haritalar da mevcut. Ayrıca bazı bölgelerde radar kontrol noktalarının da yer aldığını göreceksiniz. Harita verileri OpenStreetMap tarafından sağlanıyor.

MapFactor: Çevrim dışı (offline) GPS

Haritalar cihazınıza indirildiğinde Harita (Map) düğmesine dokunarak onlar üzerinde arama yapabilir ya da Yönlendir (Navigate) düğmesine dokunarak yönünüzü bulabilirsiniz. Uygulamanın yönlendirme özelliği canlı kilometre sayacı, yön simülasyonu ve yön yeniden oynatma gibi bazı kullanışlı alt özelliklere sahip.

İndir: MapFactor GPS Navigation Maps (Ücretsiz)


3. GPS Navigation and Maps Sygic

Daha önce Sygic’i duymamış olabilirsiniz ancak Sygic, TomTom tarafından geliştiriliyor. Bu sebeple onun doğruluğundan ve yön tariflerinin güvenilirliğinden emin olabilirsiniz.

Uygulama hem sürücüler hem de yayalar için kullanışlı özellikler barındırıyor:

  • Sürücüler hız sınırı aşımı uyarılarından, radar uyarılarından, benzin fiyatı önerilerinden ve hatta boş park yeri bulma özelliklerinden faydalanabilir.
  • Yayalar ise yön tariflerinden turistik mekanların listesine ve otellere kadar pek çok önemli mekanların bir listesine ulaşabilir.

Ancak bu özelliklerden bazılarının çevrimdışı kullanımda çalışmadığını belirtmek isteriz.

Uygulamayı çalıştırdığınızda uygulama sizin o an bulunduğunuz konumu otomatik olarak algılayacak ve o bölgenin haritasını indirebilmenizi sağlayacaktır. Eğer başka bir bölgenin haritasını indirmek istiyorsanız o zaman Başka Bir Ülke Seç (Choose Another Country) düğmesine tıklayabilirsiniz.

Haritalar MapFactor uygulamasındaki haritalara kıyasla daha anlaşılır. Yaya ve sürücü modları arasında geçiş yapmak oldukça kolay. Eğer aileniz ya da arkadaşlarınızla birlikte seyahate çıkıyorsanız ve hepiniz aynı yöne gidiyorsanız o zaman yön tarifini onlarla kolayca paylaşabilirsiniz.

Sygic: Çevrim dışı (offline) GPS

Uygulamanın ücretli sürümü canlı trafik raporları, GPS yönergelerini doğrudan ön camınıza yansıtabilen HUD özelliği, dashcam kaydedicisi ve şerit rehberi gibi özellikleri barındırıyor. Ancak uygulamayı özellikle internete bağlı değilken kullanmak istiyorsanız bu özellikler sizin için gerekli olmayacaktır.

İndir: GPS Navigation and Maps Sygic (Ücretsiz)


4. CoPilot GPS Sat-Nav Navigation

CoPilot GPS Sat-Nav Navigation uygulaması özellikle sürücülere yönelik bir uygulama. Yayalar bu uygulamayı kullanmamalı.

Uygulama özellikle yönerge planlama konusunda oldukça iyi. Her bir seyahat planlamasında uygulama size üç adet alternatif yönerge sunuyor. Eğer uygulamayı internete bağlı iken kullanıyorsanız o zaman bu yönergeler trafik raporları ile destekleniyor. Her bir yönerge için 52 adede kadar yol üzerinde uğramak istediğiniz yeri belirleyebilirsiniz. Eğer araba ile bir yolculuğa çıkacaksanız ve yolculuk sırasında herkesin görmesi gereken yerleri görmeden oradan geçmek istemiyorsanız o zaman bu uygulamayı mutlaka denemenizi öneririz.

Uygulamanın geliştiricisi haritalar üzerine oteller ve lokantalar gibi binlerce çevrim dışı konumu eklemiş. Bu konumların hepsini internet bağlantınız olmasa bile uygulama üzerinden arayabilirsiniz.

Uygulamayı ilk kez indirip çalıştırdıktan sonra size yedi günlük bir deneme süresi verilecek ve bu süre zarfında uygulamanın ücretli özelliklerini de deneyebilirsiniz. Bu özellikler arasında üç boyutlu haritalar ve sesli navigasyon asistanı yer alıyor. Uygulamanın deneme süresi sona erdikten sonra haritalar iki boyutlu olarak ve görsel navigasyon asistanı aracılığı ile görüntüleniyor.

İndir: CoPilot GPS Sat-Nav Navigation (Ücretsiz)


Pil ömrüne dikkat edin

Yazımı sonlandırmadan önce akıllı telefonlarınızda ve taşınabilir cihazlarınızda GPS özelliğini kullanırken dikkatli olmanızı öneririm zira bu özellik cihazlarınızın pil ömrünü oldukça yüksek bir oranda kullanmaktadır. Eğer yürüyorsanız cihazınızın GPS özelliğini mümkün olduğu kadar kapatmanızı öneririm. Eğer araba kullanıyorsanız telefonunuzu arabanızda şarj edebilmenizi sağlayacak gerekli ekipmanları yanınızda bulundurmanız yerinde olur.

Bu yazımızda internet bağlantısı olmadan kullanabibleceğiniz GPS uygulamalarını sizler için derledim. Çevrimdışı iken bir harita uygulaması kullanmak istediğinizde hangi uygulamayı tercih ediyorsunuz? Listemizdeki uygulamalardan hangilerini denediniz? En beğenerek kullandığınız GPS uygulaması hangisi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Görsel: ARTFULLY PHOTOGRAPHER (Shutterstock.com)
Kaynak: MakeUseOf

Bu yazının orjinali Chris Hoffman tarafından 23 Mart 2012 tarihinde yazılmıştır.


Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.