Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
ASUS ZenFone 3 İncelemesi

Orta ölçekli, ucuz ama güçlü bir akıllı telefon satın almayı düşünüyorsanız ASUS aradığınız telefona sahip olduğunu düşünüyor. ASUS ZenFone 3, OnePlus ve ZTE Axon 7 gibi üst düzey özellikler sunan ancak akıllı telefon pazarının amiral gemileri iPhone ve Samsung Galaxy serisi telefonlar kadar pahalı olmayan telefonların yer aldığı kalabalık akıllı telefon pazarında adından söz ettireceğe benziyor.

Bazılarınız geçen sene ASUS tarafından geliştirilen ZenFone 2’yi hatırlıyor olabilir ancak bu sene geliştirilen ZenFone 3 tümüyle başka bir lige oynuyor. ZenFone 2, hacimli, plastik ve korkunç bir pil ömrüne sahipti. ZenFone 3 ince bir tasarıma, camdan ve metalden yapılmış bir gövdeye ve mükemmel bir pil ömrüne sahip. Hatta bu telefonun tasarımı ve performansı o kadar farklı ki ZenFone 2’nin halefi gibi görünmüyor.

Gelin hep birlikte bu telefonu bu kadar özel kılan özelliklere bir göz atalım.

Özellikler

  • Fiyat: 330$ – 370$
  • Yongaseti: Octa-core 2.0 GHz Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953)
  • RAM: 4 GB
  • Depolama alanı: 64 GB
  • Kameralar: Optik Görüntü Sabitleme özelliğine sahip 16 MP arka yüz, 8 MP ön yüz
  • Boyut: 152.6 mm x 77.4 mm x 7.7 mm
  • Ağırlık: 155g
  • Ekran: 5.5″ Super IPS + 1920 x 1080 ekran
  • Genişleme: 128 GB’a kadar microSD kart yuvası
  • Pil: 3,000 mAh
  • İşletim sistemi: Android 6.0 Marshmallow
  • Ekstra özellikler: Parmak izi tarayıcı, USB Type-C


Donanım

Telefonu ilk eline aldığınızda kesinlikle pahalı bir telefon izlenimini uyandırıyor. Bunu başka bir şekilde ifade etmenin bir yolu yok. 400 dolardan daha ucuz bir fiyata bı kadar yüksek bir kalitede telefona daha önce rastladığımı hatırlamıyorum. ZenFone 3, cam arka panel ve kavisli alüminyum kenarlar ile elinizde şık duruyor ve rahat hissettiriyor – her ne kadar biraz kaygan olsa bile. Asus telefonlarda sık görülen eşmerkezli daireleri inanılmaz derecede şık bir biçimde sırt üzerindeki kamera parmak izi algılayıcısının çevresinden yayılıyor.

ASUS ZenFone 3: Tasarım

Cihazın önündeki eğri cam, kenarları cilalanmış ve üst düzey bir görünüm bırakıyor. Bu akıllı telefonun dış cephesindeki her şey çağdaş ve son model bir telefon hissi uyandırıyor.

ASUS ZenFone 3: Tasarım

Dokulu güç düğmesi ve ses yükseltici, cihazın sağ tarafında, kulaklık girişi üst tarafta, mikroSD kartı ve SIM kart yuvası solda ve USB Tip C bağlantı noktası ve hoparlörü cihazın altında yer almaktadır.

ASUS ZenFone 3: Tasarım

Navigasyon için ZenFone 3, Galaxy S7 gibi fiziksel bir ev düğmesi veya HTC 10 gibi sanal düğmeler yerine kapasitif tuşlar kullanıyor. Arkadan aydınlatmalı olmayan düğmeleri ben her ne kadar tercih etsem de kimi kullanıcılar bu düğmeleri karanlıkta görmenin imkansız olması sebebiyle olumsuz karşılıyorlar.

ASUS ZenFone 3: Tasarım

Telefonun arkasında, 16 MP kamera biraz dışarı çıkık şekilde duruyor. Hemen altında, parmak izinizi hızlı bir şekirde tarayabilecek olan bir parmak izi tarayıcısı mevcut. Cihazın donanımsal özellikleri ile ilgili olumsuz geribildirimde bulunabileceğim bir özellik var ise o da bu parmak izi okuyucusunun konumudur. Eğer cihazı elinizde tutuyorsanız hiç bir sorun yok ancak eğer telefonunuz masanın üzerinde duruyorsa telefonunuzun tuş kilidini açmak için PIN kodunuzu girmek zorunda kalacaksınız.

ASUS ZenFone 3: Tasarım

Tekrar ediyorum bu telefon bu kadar ucuz olmasına rağmen kesinlikle size telefonun ucuz olduğu hissini vermiyor.

Ekran, test ettiğim diğer akıllı telefonların çoğundan daha berrak ve parlak. 1080p çözünürlüğe sahip Super IPS+ ekran, doğrudan güneş ışığında bile daha kolay görünebiliyor.



Kamera

Telefonun arkasında bulunan 16 MP çözünürlüğe sahip lens gerçekten çok iyi. Ucuz Android telefon üreticileri telefonun fiyatını düşürmek için genellikle telefonun kamerasından ödün verseler de ZenFone 3 ile çekilen fotoğraflar net ve Kamera uygulaması çok fazla özellik taşıyor. Videolarınızı süper pürüzsüz tutan ve bulanıklığı azaltan Optik Görüntü Sabitleme özelliği bile ASUS ZenFone 3 üzerinde mevcut. Ancak beni en çok etkileyen şey, arka arkaya fotoğraf çekerken diğer pek çok telefon zorlanırken ASUS ZenFone 3’ün bu işin altından kolayca kalkabilmiş olması.

ASUS ZenFone 3: Kamera

8 MP ön kamerayı sadece 5 MP ön kameraya sahip çoğu diğer akıllı telefonlardan daha iyi buldum. Endişelenmeyin, selfieleriniz güzel olacak.

Hoparlör

ZenFone 3’ün alt kısmında bulunan tek hoparlör bu telefonun zayıf yönlerinden birisi. Hoparlörden çıkan sesin seviyesi yüksek değil ve hoparlörün konumu da pek iyi değil.

Asus, ses seviyesini ayarlarken açıp kapayabileceğiniz bir “Dış Mekan Modu” özelliğini de içeriyor ancak bu özelliği etkinleştirdiğinizde ASUS’un sırf biraz daha yüksek bir ses seviyesine ulaşabilmek için ses kalitesinden büyük oranda ödün verdiği gözleniyor. Telefonun ses kalitesi her ne kadar kabul edilebilir seviyede olsa da kesinlikle en iyi ses kalitesine sahip akıllı telefon olmaktan oldukça uzak.



Yazılım

Her telefonun zayıf bir özelliği olduğu gibi ZenFone 3’ün de en zayıf özelliği yazılımıdır. Donanımsal özellikleri ve fiziksel tasarımı harika olmasına rağmen ASUS’un kullandığı yazılım gerçekten benim için onu geride tutan şey. Çoğu yeni telefon gibi (7.1 Nuga ile piyasaya çıkan Google’ın Pixel telefonu hariç) Android 6.0 Marshmallow çalışıyor ancak ZenUI adı verilen ve aşırı derecede değiştirilmiş bir arabirime sahip.

ASUS ZenFone 3: ZenUI

ZenUI, Android deneyimini etkileyen büyük, parlak, yuvarlak ve renkli bir tasarıma sahip. Bu biraz Samsung’un TouchWiz arayüzünün nasıl kullanıldığını hatırlatıyor (her ne kadar Samsung, öntanımlı Android işletim sistemi arayüzünde yaptığı değişiklikleri görece azaltmış olsa da), çünkü ZenUI halen biraz yoğun, karmaşık ve acemi görünüyor.

ASUS ZenFone 3: ZenUI

Ancak, bu kişisel bir tercih. Belki de ASUS’un bu görünüm tercihi sizi memnun edecek. ZenUI üzerinde ayrıca kilit ekranındaki kısayollar, Hızlı Ayarlar, ZenMotion hareketleri, temalar, Kolay mod ve Çocuk modunda ekstra kısayollar gibi stok Android’te bulamayacağınız yeni “özellikler” de vardır.

ASUS ZenFone 3: ZenUI

Asus kimilerine göre yardımcı olabilecek kimilerine göre de son derecede gereksiz olabilecek birkaç yazılımı işletim sistemine otomatik olarak dahil etmiş durumda. Bana soracak olursanız fazladan eklenen bu yazılımların tümü gereksiz. Örneğin cihazda önceden yüklü olarak gelen iki adet Yahoo! Uygulamasının dili, telefonunuzun dili İngilizce olarak ayarlanmış olsa bile Çince görüntüleniyor.

ZenTalk, ZenCircle ve Webstorage, Asus’un kendi mesajlaşma, sosyal ve bulut hizmeti uygulamalarını herhangi bir kullanıcının gerçekten kullanıyor olduğundan şüpheliyim. Telefonda önceden yüklü olarak gelen uygulamalar bununla da sınırlı değil. Her ne kadar Android işletim sistemi ile birlikte önyüklü olarak gelen Google uygulamaları pek çok işlem için oldukça tatminkâr bir performans gösterse de ASUS bu uygulamalara rakip olabileceğini düşündüğü Galeri gibi bazı gereksiz uygulamaları eklemiş durumda (her ne kadar Google Photos uygulaması da önyüklü olarak gelse bile).

ASUS ZenFone 3: ZenUI

Tüm bu olumsuzluklara rağmen her şey bu kadar da kötü değil. Örneğin Mobil Yöneticisi adı verilen bir uygulama telefonunuzu açtığınızda hangi uygulamaların otomatik olarak başlatılacağını denetlemek gibi bazı kullanışlı özelliklere sahiptir. Son İşlemler tuşuna dokunduğunuzda, uygulamaları sabitlemek, RAM’inizi temizlemek veya uygulamalar listenizi görüntülemek gibi bazı araçlara hızlı şekilde erişmek için alt kısımda üç düğme bulunur.

Siz her ne kadar ASUS’un yaptığı bu özelleştirmeleri sevseniz bile bu durum önümüzdeki dönemde yayımlanacak olan Android güncellemelerini bu telefonun çok daha geç alacağını garantiler zira ASUS, her yeni Android güncellemesinin ardından kendi özelleştirmelerini bu güncellemeye uygulamak için zaman harcamak zorunda kalacaktır. Doğrusunu söylemek gerekirse önümüzdeki 6 ay içerisinde ASUS’un Android 7.0 Nuga işletim sistemine sahip olacağını, hatta onu da geçtim, Android 7.0’a herhangi bir zaman sahip olacağını asla düşünmüyorum.



Performans

Snapdragon 625 tarafından desteklenen ZenFone 3 piyasadaki en iyi işlemciye sahip olmayabilir, ancak günlük kullanımda bu durum sizin için bir sorun teşkil etmeyecektir. Bu telefon üzerinde birçok oyunu oynadım ve 4GB kapasiteye sahip RAM’in de oyunların performansına olumlu yönde etkisinin olduğu kanısına vardım. Ancak telefon ile birlikte bütünleşik olarak gelen 64GB depolama alanı da son derecede yeterliydi. Bu depolama alanını yetersiz gören kullanıcılar ise microSD kart kullanarak telefonun kapasitesine 128GB daha ekleme yapabilir.

Pil ömrü

Özellikle ZenFone 2’nin ne kadar kötü bir pil ömrüne sahip olduğunu düşürsek ZenFone 3’ün pil ömrüne dair pek ümidim yoktu ancak beni şaşırttığını söylemek zorundayım. 3000mAh’lık pil ömrü telefonun işlemcisini yoğun olarak kullanan uygulamaları çalıştırmadığım sürece rahatlıkla günü geçirmeme yetecek kadar dayandı.

Bununla birlikte, ZenFone 3’ün USB Tip C bağlantı kablosunu kullandığını belirtmem gerek. Bu yeni USB standardı sayesinde telefonunuzu daha çabuk şarj edebilecek ve daha hızlı veri transferi gerçekleştirebileceksiniz. Telefon ayrıca hızlı şarj etme özelliğini desteklediğinden telefonunuzu sadece bir buçuk saat içerisinde tamamen şarj etmeniz mümkün.

Satın almalı mısınız?

Bana göre, Asus ZenFone 3, son derecede kaliteli tasarımı ve bu tasarıma rağmen ucuz fiyatının getirdiği olumlu geribildirimleri işletim sistemi üzerinde yaptığı kötü tercihler ve telefonu doldurduğu gereksiz uygulamalar sebebi ile kaybediyor. Eğer Android işletim sisteminin öntanımlı kullanıcı arabirimini tercih eden birisi iseniz bu telefonda kullanılan ZenUI kullanıcı arabirimini nefret edeceğinizi garanti edebilirim. Ancak, Android platformunda yeniyseniz veya yukarıda ekran görüntüsünü paylaştığım arayüzü beğendiyseniz, bu telefon sizin için kötü bir seçim olmayabilir.

Seçeceğiniz renge göre değişmekle birlikte 400$’dan ucuz olan bir telefon için telefonun donanımsal tasarımı oldukça iyi.

Kaynak: MakeUseOf

Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.