Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Kullanıcısının yanında duran teknoloji şirketleri hangileri? - Kablosuz Mecmua

Bu yazıyı okuyan herkesin bir teknoloji şirketine ait bir ürünü gündelik olarak kullanıyor olduğundan eminiz. İnternet servis sağlayıcınızdan sık kullandığınız internet mağazasına, sosyal ağınızdan kullandığınız arama motoruna bu şirketler gündelik hayatımızda önemli birer yer işgal etmektedirler.



Buna rağmen sadece birkaçımız bu şirketlere ne kadar güvenebileceğimizi sorguluyor. Özellikle dünya çapında hükümetler bu şirketlerin barındırdığı ve kullanıcıları tarafından oluşturulan verilere erişmek için can attığı günümüzde bunun önemi belki de daha önce hiç olmadığı kadar önem arz ediyor. Peki hangi teknoloji şirketi hükümetlerden gelen veri paylaşımı taleplerinde hükümetlerin değil kullanıcılarının yanında duruyor? Electronic Frontier Foundation (Elektronik Sınırlar Birliği Vakfı) işte bu sorunun cevabını arıyor.


Kim sizi koruyor?

2011 yılından beri her yıl, Elektronik Sınırlar Birliği Vakfı (EFF), Birleşik Devletler hükümeti kendilerinden kullanıcılarına ait verileri paylaşmak istediklerinde nasıl bir tutum takındıklarını detaylandıran bir rapor paylaşıyor. Bu raporun amacı, konun size ait olan verilere geldiğinde teknoloji şirketlerinin verilerinizi hangi durumlarda paylaştığını anlamak.

2017 raporunda EFF, teknoloji şirketlerini 5 farklı alanda puanlandırıyor: endüstri çapında en iyi uygulamalar, hükümetlerin verinizi talep etmesi durumunda kullanıcılarını bilgilendirme, kullanıcılarının verilerini izinsiz paylaşmama, mahkemelerin bu tip isteklerin yapıldığına yönelik bilgileri teknoloji şirketlerinin paylaşmamasına yönelik yaptırımlarına ne derece uydukları ve NSA’nın gözetim isteklerine karşı gelmeleri.

Adobe, Credo Mobile, Dropbox, Lyft, Pinterest, Sonic, Uber, Wickr ve WordPress bu alanda 5 üzerinden 5 yıldız alarak kullanıcılarının yanında durduklarını gösteriyor. AT&T, Comcast, T-Mobile ve Verizon ise 5 üzerinden 1 yıldız alarak hükümetlerin karşısında durmadıklarını gösteriyor. 1 yıldız alan şirketlerinin tamamının internet servis sağlayıcıları olmasının bir tesadüf olmasını umuyoruz ancak bu durum, onların birer internet servis sağlayıcı oldukları gerçeğini değiştirmiyor.


Kullanıcılarının verilerini korumak

Bu rapor, teknoloji şirketlerinin kullanıcılarının verilerini korumak için ne gibi önlemler aldığına yönelik önemli bilgiler içeriyor. Kimi teknoloji şirketleri, her ne olursa olsun verilerinizi korumaya özen gösterirken diğerleri bu fikre pek sıcak yaklaşmıyor. Bu sebeple biz kullanıcılar bu raporda adı geçen şirketlerin ürünlerini ve hizmetlerini kullanırken bir kere daha düşünmemiz gerekiyor.

EFF’nin raporundaki bulgular hakkında ne düşünüyorsunuz? Sonuçlar sizi şaşırttı mı? Listede adı geçen şirketlerden hangilerinin aldığı puanlar beklentilerinizin dışında gerçekleşti? Bu rapordaki sonuçlar ışığında raporda kötü puan alan teknoloji şirketlerinin ürünlerini kullanmaktan vazgeçecek misiniz yoksa bu sizin için önemli değil mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Görsel: Josh Hallett, Flickr
Kaynak: MakeUseOf


Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.