Notice: add_theme_support( 'html5' ) fonksiyonu hatalı çağırıldı. Tiplerden oluşan bir dizi aktarmalısınız. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 3.6.1 sürümünde eklendi.) in /home/jackel6/kablosuzmecmua.com/wp-includes/functions.php on line 5833
Öğrenmesi En Kolay 6 Programlama Dili - Kablosuz Mecmua

Bir programlama dilini öğrenmek daha önce hiç kodlama yapmamış birisine en başta zor gelebilir. Ancak bir programlama dilini öğrenmek göründüğü kadar zor değildir. Gerek internet üzerinde gerekse de internet dışında varolan sayısız kaynak ve her bir programlama dilini öğrenmek isteyen kişilerin bir araya geldiği toplulukların yanı sıra sosyal medya üzerinde alanında uzman programcıların paylaşımlarını takip ederek bir programlama dilini eskiye nazaran çok daha kolay ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Ancak bir programlama dilini öğrenirken hangi programlama dilini öğreneceğinize karar vermek, programlama dilinin kendisini öğrenmek kadar önemlidir. Bu yazımızda yeni başlayanlar için öğrenmesi en kolay 6 programlama dilini sizler için derledik.

“Kolay” derken neyi kastediyoruz?

Daha önce hiç programlama dili kullanmamış birisi için bir programlama dilinin ne kadar “kolay” olduğunu belirten bazı değişkenler mevcuttur. Bazı programlama dilleri yazım dilinin kolaylığı ile ön plana çıkarken, bu alanda zayıf olan bazı programlama dillerinde size yardımcı olabilecek çok sayıda topluluk mevcuttur. Bu sebeple öğrenmesi görece biraz daha zor olan bir programlama dili size yardımcı olabilecek kişilerin fazlalığı sebebiyle daha kolay olabilir.



JavaScript

JavaScript Programlama Dili

JavaScript’i Java ile karıştırmayın. JavaScript her ne kadar front-end web development için bir betikleme dili iken Java bir programlama dilidir. JavaScript birden fazla platform üzerinde kullanılabildiğinden son derecede yaygın bir dildir. JavaScript web tarayıcısı üzerinde doğal olarak çalıştırılabildiğinden onu çalıştırabilmek için bir derleyiciye (compiler) bile ihtiyacınız yoktur. İhtiyacınız olan tek şey bir not defteri uygulaması ya da Sublime Text benzeri bir uygulamadır.

Eğer web sitesi geliştirme alanında kendinizi iyileştirmek istiyorsanız o zaman JavaScript sizin için mükemmel bir başlangıç olabilir. JavaScript’in sözdizimi (syntax) C’ye benzediğinden JavaScript’i öğrendikten sonra diğer programlama dillerine geçişte işiniz biraz daha kolay olur. Daha da önemlisi, JavaScript kodu yazarken yapacağınız hatalar daha kolay fark edilir ve web tarayıcıları bu hataları yorumlamakta daha merhametlidir. JavaScript’in geniş kullanım alanları onu son derecede sağlam bir başlangıç noktası yapar. Ayrıca C+ gibi daha karmaşık programlama dillerine geçmeden önce bir tür geçiş kapısı görevi de üstlenirler.

Matthew Mombrea gibi endüstrinin bazı tanınmış isimleri ise JavaScript’in başlangıç için iyi bir programlama dili olmadığını düşünmektedir. Mombrea, JavaScript’in nesne yönelimli programlamanın kötü bir örneği olduğunu ve dahası bu programlama dilinin zaten çok iyi bilinen bir dil olduğunu savunur. JavaScript’in kod çalıştırılmadan önce yazım hatalarını göstermediğinden yazılım geliştirme alanında kariyer yapmak isteyen kişiler için bu programlama dilinin iyi bir tercih olmadığını söyler. Ancak programlama dünyasına bir giriş olması açısından geçerli bir programlama dili olarak gösterilir. JavaScript’i kullanabilmek için bir yazım programı ve biraz araştırmanın yeterli olması sebebiyle ve birden fazla platform üzerinde çalıştırılabilir olması dolayısıyla hemen herkes dilediği zaman bu programlama dilini öğrenmeye başlayabilir.



JavaScript’in kullanım alanları

  • Web geliştirme

JavaScript’in artıları

  • Çoklu platform desteği.
  • Derleyiciye gereksinim duymaması.
  • Diğer programlama dillerine bir geçiş aracı olarak kullanılması.

JavaScript’in eksileri

  • Kötü bir nesne yönelimli programlama dili örneği.
  • Hata ayıklaması zor.


Ruby on Rails

Ruby on Rails Programlama Dili

Ruby on Rails kodunu okumak kolay olduğundan özellikle daha önce herhangi bir programlama dili ile ilgilenmemiş bir kişi için son derecede avantajlıdır. Dinamik, nesne yönelimli betikleme diline sahip olması sebebiyle Ruby özellikle web geliştirme alanında yoğun olarak kullanılır. Groupon ve GitHub gibi web siteleri Ruby kodunu kullanır.

Ruby’i öğrenmek diğer programlama dillerini öğrenmekten daha kolaydır, çünkü çok fazla sayıt komut öğrenmeniz gerekmez. Ruby on Rails bir framework olduğundan, aslında Ruby kısayollarını içeren bir koleksiyondan fazlası değildir. Programlama kamplarına bir göz atarsanız bunların birçoğunun Ruby on Rails öğretmeye odaklandığını göreceksiniz.

Ruby on Rails programlama dilinin kısa sürede bu kadar popüler hale gelmesinin sebebi özellikle programlamaya yeni başlayanlar için son derecede kolay bir dil olmasıdır. Dahası, projelerini Ruby on Rails üzerinde kodlayan pek çok startup, düzenli olarak Ruby on Rails kodlamayı bilen eleman aramaktadırlar. Bu sebeple bir Ruby on Rails uzmanı olmasanız bile kendinize bir iş bulmanız daha kolaydır.



Ruby on Rails’in kullanım alanları

  • Web geliştirme

Ruby on Rails’in artıları

  • Yoğun bir şekilde kullanılıyor olması.
  • Daha karmaşık olan Ruby programlama dilinin belirli komutlarını çalıştıracak pek çok kısayol içermesi.
  • Piyasadaki Ruby on Rails bilen geliştirici açığı.

Ruby on Rails’in eksileri

  • Ruby on Rails bir programlama dili olmaktan ziyade Ruby kısayollarından oluşan bir koleksiyondur.


Python

Python Programlama Dili

Python, özellikle programlamaya yeni başlayanlar için mükemmel bir programlama dilidir. Hem masaüstü hem de web uygulamalarını geliştirmek için kullanılabilen Python, pek çok türde projenin oluşturulması için kullanılabilir. Bu dinamik programlama dili nesne yönelimli, yöntemsel ve işlemsel bir programlama dilidir.

Ayrıca Python, açık kaynaklı bir programlama dili olduğundan herkes tarafından kullanılabilir ve Python geliştiricilerinin bir araya geldiği pek çok topluluk mevcuttur.

Ancak Python özellikle daha önce hayatında hiç kod yazmamış bir kişi için biraz karmaşık bir programlama dili olarak görülebilir. Örneğin, Python, adlandırma kurallarını takip etmek ve satırbaşı açmak konusunda hassas bir programlama dilidir. Ancak bu dilin değişkenliğini ve onu kodlayan devasa toplulukları göz önüne alırsak biraz destekle Python yeni başlayanlar için öğrenmesi kolay bir programlama dilidir.



Python’un kullanım alanları

  • Web geliştirme.
  • Uygulama geliştirme.

Python’un artıları

  • Masaüstü ve web uygulamalarında kullanılabilmesi.
  • Açık kaynaklı oluşu.

Python’un eksileri

  • İyi bir adlandırma kuralı gibi bazı rahatsız edici özelliklere sahip olması.


Java

Java Programlama Dili

Oracle tarafından geliştirilen Java günümüzde kullanılan en eski programlama dillerinden birisi olmaya devam etmektedir. Java hem masaüstü hem de web uygulamalarının yanı sıra işletim sistemleri için bile vaz geçilmezdir. Bu nesne yönelimli ve sınıf tabanlı programlama dilinin kullanım alanı son derecede geniştir ve günümüzün en popüler programlama dillerinden birisidir.

Bu programlama dilinin devasa kullanım alanlarının varlığı ve popülerliğine rağmen diğer giriş seviyesi programlama dilleri ile karşılaştırıldığında öğrenmesi biraz daha ordur. Java, yazım dilini C ve C++ gibi programlama dillerinden alır bu sebeple programlama kamplarının çoğu Java’ya geçiş yapmadan önce C/C++ dillerini öğretmeyi tercih eder.

Ancak Java, programcıları bir programcı gibi düşünmeye zorlar. Java yazarken bilgisayarların bilgiyi nasıl işlediğini düşünmek zorundasınızdır. Analitik programlama bilgisini temel alan Java, her ne kadar biraz zor olsa da yeni başlayanlar için mükemmel bir programlama dili olmaya devam etmektedir. Ayrıca bu dil kullanılan en eski programlama dillerinden birisi olduğundan dolayı Java öğrenirken takıldığınız herhangi bir soru olduğunda bu sorunun halihazırda cevaplanmış olma olasılığı son derecede yüksektir.



Java’nın kullanım alanları

  • Web geliştirme.
  • Uygulama geliştirme.

Java’nın artıları

  • Çok popüler.
  • Uzun zamandır kullanılıyor.
  • Çok sayıda Java bilgi kaynağı mevcut.
  • Programlama temeli son derecede sağlam.

Java’nın eksileri

  • Yazım dilini C/C++’dan aldığından dolayı belki de öğrenmeye o programlama dillerinden başlamak daha mantıklı olabilir.
  • Son derecede analitik bir şekilde düşünebilmenizi gerektirir.


C/C++

C, C++ Programlama Dili

C ve C++ programlama dillerine mükemmel birer giriş örneğidir. Yazılım geliştirmek için kullanılan C ve C++ programlama dillerinin yazım dili diğer pek çok programlama diline ilham kaynağı olmuştur. Bu sebeple C++ ya da C öğrenmek daha sonra Java veya daha karmaşık programlama dillerine geçişi kolaylaştırır.

C’nin aksine C++, sınıflar gibi nesne yönelimli programlama elementlerine sahiptir. Eğer oyun geliştirme ile ilgileniyorsanız o zaman C++ sizin için iyi bir başlangıç olabilir çünkü bu programlama dili özellikle oyun motorlarının geliştirilmesinin yanı sıra web, mobil ve masaüstü uygulamalarının geliştirilmesi için de kullanılır.

C++ her ne kadar ilk zamanlarında zor gibi görünse de biraz sabırlı olmanız durumunda son derecede önemli bir programlama dilini öğrenmiş olursunuz.



C ve C++ programlama dilinin kullanım alanları

  • Uygulama geliştirme

C ve C++ programlama dilinin artıları

  • Bilgisayar bilimi hakkında bilgi sahibi olmak için mükemmel.
  • Yazılım ve oyun geliştirme için ideal.

C ve C++ programlama dilinin eksileri

  • C++’yı öğrenmek C’yi öğrenmekten biraz daha zordur.


C#

C# programlama dili, programlamaya yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir. Bu programlama dilini öğrenmeye başlamak zor değildir. Tek yapmanız gereken şey Visual Studio Express’i kurarak bu programlama dilinin doğru çalışması için gerekli olan SQL Express gibi tüm elementleri kurmuş olursunuz. C# programlama dili web geliştirmeden konsol uygulamalarına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. C#’nin yazım dili C tabanlı olduğundan tıpkı C++ gibi bilgisayar bilimine giriş yapmak isteyenler için mükemmel bir temel oluşturur.

Her ne kadar Visual Studio’nun otomatik tamamlama özelliği ve otomatik olarak oluşturulabilen proje dosyaları gibi bazı özellikleri bulunsa da C#, diğer programlama dillerine kıyasla daha karmaşık olabilir. C ve Ruby gibi dillerin aksine birden fazla derleyici ve yorumlayıcı mevcuttur. Ancak kullanımı kolay IDE’nin yanı sıra geniş kullanım alanları C# programlama dilini programlamaya yeni başlayanlar için ideal kılar.



C# programlama dilinin kullanım alanları

  • Uygulama geliştime

C# programlama dilinin artıları

  • Geniş kullanım alanları
  • Visual Studio, bu dili öğrenmeyi kolaylaştırır
  • Bilgisayar bilimini anlamaya son derecede yardımcıdır.
  • Kullanımı kolay bir IDE’ye sahiptir.

C# programlama dilinin eksileri

  • Karmaşık bir derleyici mekanizmasına sahiptir.


Programlama ile ilgili son görüşler

Fark edeceğiniz üzere bu listede HTML’ye yer vermedik. HTML’yi öğrenmek çok kolay olmasına ve kimi eğitim kurumlarında ilköğretim sınıflarında bile öğretilmesine rağmen HTML neden bu listede yok? Aslında HTML benim ilk öğrendiğim dildi ve onu öğrenmeye başladıktan birkaç saat sonra başlangıç seviyesinden orta seviye bir HTML kodlayıcısı haline geldim. Ancak HTML, bir çoğunuzun bildiği üzere, bir kodlama dilidir. HTML bir programlama dili değildir. Öğrenmesi en kolay programlama dillerini derlediğimiz bu yazıda HTML’nin bir programlama dili olmaması sebebiyle ona yer vermedik.

Buna rağmen HTML, diğer dilleri öğrenmeye başlamak için kötü bir seçenek değildir. HTML, yeni başlayanlar için öğrenmesi kolay bir dildir (programlama dili değil). HTML, programlamaya ait pek çok kavramı kullanmaya devam eder ve web geliştiriciliğinde yaygın olarak kullanılır. HTML ile birlikte CSS öğrenmeye de başlayabilirsiniz (CSS de bir programlama dili değildir) ve daha sonra JavaScript gibi daha kapsamlı programlama dillerine geçiş yapabilirsiniz.

Sizce yeni başlayanlar için öğrenmesi en kolay programlama dili hangisidir? İlk öğrendiğiniz programlama ya kodlama dili hangisidir? Eğer daha önce herhangi bir programlama dili kullanmamışsanız ilk olarak hangi dili öğrenmek istiyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Mutlu programlamalar!

Kaynak: MakeUseOf

Share.

About Author

Jack, teknoloji firmalarına danışmanlık verir ve boş zamanlarda teknoloji dünyasındaki gelişmelere adar. Kablosuz Mecmua'nın kurucusudur.